Banankaka

Introduktion och förberedelse

Banankaka - en slags sockerkaka med mosad banan i. Lättbakad och saftig.

Kakan är perfekt att baka om du har bananer som börjar bli övermogna och mörkna. Då är bananerna extra söta och mjuka.

Någon halv tsk kanel, ingefära, kardemumma är goda smaksättningar i kakan om man vill variera lite. Kan garneras med smält choklad. Kan serveras med sylt och grädde till dessert.

1 banankaka, ca 14 skivor banankaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 medelstora bananer
  • 4 msk grädde
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en bakbunke.
  3. Skala, skiva och mosa bananerna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Smält smöret.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till banankakan till en smet.
  7. Smöra och bröa en sockerkaksform eller brödfor 10x30 cm.
  8. Häll i smeten.
  9. Baka banankakan i ugnen i 40 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.