Banankaka

Banankaka - en slags sockerkaka med mosad banan i. Lättbakad och saftig.

Kakan är perfekt att baka om du har bananer som börjar bli övermogna och mörkna. Då är bananerna extra söta och mjuka.

Någon halv tsk kanel, ingefära, kardemumma är goda smaksättningar i kakan om man vill variera lite. Kan garneras med smält choklad. Kan serveras med sylt och grädde till dessert.

1 banankaka, ca 14 skivor banankaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 medelstora bananer
  • 4 msk grädde
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en bakbunke.
  3. Skala, skiva och mosa bananerna.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Smält smöret.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till banankakan till en smet.
  7. Smöra och bröa en sockerkaksform eller brödfor 10x30 cm.
  8. Häll i smeten.
  9. Baka banankakan i ugnen i 40 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer