Auberginepasta

Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche.
Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg ex. Ica Basic.
Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing.
Äter du riven parmesan så kan man servera det till pastan.

4 portioner auberginepasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti eller valfri pasta
  • 2 aubergine
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 0,5 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
  3. Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
  4. Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
  5. Ta ut och låt allt svalna.
  6. Koka valfri pasta ex. spagetti i 10 minuter.
  7. Hacka persilja och lätt i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar samt vitlöken.
  9. Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
  10. Mixa till en röra med en stavmixer. Det går också att hacka auberginen fint för hand och röra ihop.
  11. Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och ev. citronsaft och en nypa socker.
  12. Grovhacka basilikan och blanda i den. Spara ev. lite till garnering.
  13. Rör ihop pasta och auberginröra samt servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer