Auberginepasta

Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche. En auberginepasta helt enkelt.

Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg.

Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing. Äter du riven parmesan (ej veganskt eller vegetariskt) så kan man servera det till pastan.

4 portioner auberginepasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 2 aubergine
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 0,5 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
  3. Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
  4. Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
  5. Ta ut och låt allt svalna.
  6. Koka valfri pasta ex. spagetti i 10 minuter.
  7. Hacka persilja och lätt i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar samt vitlöken.
  9. Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
  10. Mixa till en röra med en stavmixer. Det går också att hacka auberginen fint för hand och röra ihop.
  11. Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och ev. citronsaft och en nypa socker.
  12. Grovhacka basilikan och blanda i den. Spara ev. lite till garnering.
  13. Rör ihop pasta och auberginröra samt servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept