Auberginepasta

Introduktion och förberedelse

Pasta med sås av rostade auberginer och vitlök som mixas till en sås tillsammans med olivolja, persilja, citronsaft och sedan blandas med lite créme fraiche. En auberginepasta helt enkelt.

Lagar du veganskt så välj Oatly fraiche (créme fraiche på havre) samt en pasta utan ägg.

Gott att servera till auberginepastan är nybakt baguette, grönsallad eller ruccola med cocktailtomater och senapsdressing. Äter du riven parmesan (ej veganskt eller vegetariskt) så kan man servera det till pastan.

4 portioner auberginepasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti eller valfri pasta
  • 2 aubergine
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 0,5 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
  3. Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
  4. Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
  5. Ta ut och låt allt svalna.
  6. Koka valfri pasta ex. spagetti i 10 minuter.
  7. Hacka persilja och lätt i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar samt vitlöken.
  9. Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
  10. Mixa till en röra med en stavmixer. Det går också att hacka auberginen fint för hand och röra ihop.
  11. Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och ev. citronsaft och en nypa socker.
  12. Grovhacka basilikan och blanda i den. Spara ev. lite till garnering.
  13. Rör ihop pasta och auberginröra samt servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.