Linssoppans dag den 12 april

Fira linssoppan den 12 april

Det finns nästan bara bra saker att säga om linser - de är billiga, goda, mättande, klimatvänliga och nyttiga. Men kanske inte något man bjuder på till fest - kanske en sopplunch eller soppmiddag då.

Linssoppa kan varieras på många sätt. Du kan koka med röda eller gröna linser. Finast är Puy-linser från Auvergne i Frankrike - de håller formen när de kokats och har mycket god smak. De är ursprungsmärkta men lite svåra att hitta i butik ibland. Även svarta beluga-linser funkar till soppa.

I soppa man man ha lök och vitlök som grund. Vatten ovh grönsaksbuljong räcker men vill man ha en lite krämigare soppa tar man i kokosmjölk, grädde, Oatly fraiche, sojagrädde eller annat fylligt. Vidare passar andra grönsaker som tomat, potatis, spenat, andra bönor med mera.

Kryddningen kan varieras på många vis - två vanliga är tomat och chili samt paprika, spiskummin hållet eller åt indiska med garam masala och curry hållet.

Gott till linssoppa är ett gott bröd och en röra till som pålägg ex. hummus.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-02-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.