Vaniljglass med vaniljstång

Hemgjord vaniljglass med äkta vaniljstång men utan grädde och med mindre ägg. En Italiensk vaniljglass eller gelato. Glassen har lite udda ingredienser och blir extra krämig av mjölk, glykos, gelatin, smör och mjölkpulver. 

Denna vaniljglass innehåller inte så mycket ägg och ingen grädde så den är billig att laga. 

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. 

Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor (från Wilfa) som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.

Låt inte glassen ligga flera månader i frysen - till slut blir konsisten mer lik smör. Ta gärna fram glassen någon halvtimme innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med smaskig Banana Split. Vidare kan man ha bär som jordgubbar, blåbär, hallon, rårörda varma bär, frukt, banan, rostade nötter, vispad grädde osv. Eller servera vaniljglassen till valfri klassiker som Marängsviss eller smulpaj. 
 

 

2 liter vaniljglass

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 1 liter mjölk
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 150 gram smör, osaltat
  • 120 gram äggulor
  • 2,5 dl socker

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan.
  3. Blanda mjölkpulver och mjölk i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstängerna och lägg i mjölken.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke och låt den svalna.
  9. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
  10. Ta bort vaniljstången och mixa glassmassan med en stavmixer (valfritt men glassen blir fluffigare).
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera vaniljglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer