Vaniljglass med vaniljstång

Hemgjord vaniljglass med äkta vaniljstång men utan grädde och med mindre ägg. En Italiensk vaniljglass eller gelato. Glassen har lite udda ingredienser och blir extra krämig av mjölk, glykos, gelatin, smör och mjölkpulver. 

Denna vaniljglass innehåller inte så mycket ägg och ingen grädde så den är billig att laga. 

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. 

Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor (från Wilfa) som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.

Låt inte glassen ligga flera månader i frysen - till slut blir konsisten mer lik smör. Ta gärna fram glassen någon halvtimme innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med smaskig Banana Split. Vidare kan man ha bär som jordgubbar, blåbär, hallon, rårörda varma bär, frukt, banan, rostade nötter, vispad grädde osv. Eller servera vaniljglassen till valfri klassiker som Marängsviss eller smulpaj. 
 

 

2 liter vaniljglass

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 1 liter mjölk
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 2 vaniljstänger
  • 150 gram smör, osaltat
  • 120 gram äggulor
  • 2,5 dl socker

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan.
  3. Blanda mjölkpulver och mjölk i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstängerna och lägg i mjölken.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke och låt den svalna.
  9. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
  10. Ta bort vaniljstången och mixa glassmassan med en stavmixer (valfritt men glassen blir fluffigare).
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera vaniljglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer