Marängsviss

Marängsviss är en riktig klassiker med banan, maränger, grädde, chokladsås och vaniljglass.
Maränger kan du göra själv eller köpa färdiga. Jag tycker det är gott med vaniljglass i min marängsviss - en del har det inte. Mandel är också tillval. Sen kan man såklart lyxa till sin sviss med riven choklad, kex och andra dekorationer.

Istället för att koka egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.

6 portioner marängsviss

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 bananer
  • 1 liter vaniljglass
  • 20 små maränger
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mandelspån (valfritt)
  • Chokladsås: 1 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk vaniljsocker.
  4. Skala och skiva bananerna.
  5. Dags att lägga upp: Välj ett stort fat eller skål. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, lägg maränger, sedan grädde runt och på. Du kan varvar lite som du vill såklart men och avsluta gärna med mandel på toppen och ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid).
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer