Jordgubbsglass

Introduktion och förberedelse

Gör egen jordgubbsglass med grädde, ägg och jordgubbar. En supergod krämig glass med smak av färska smakrika jordgubbar.

Serveringsförslag

  • Jag serverade glassen i glasscoupe-glas och garnerade jag med färska jordgubbar, mini-maränger, chokladrån och några blad citronmeliss. Hembakta maränger är överkurs. Vispad grädde kan man också ha på.
  • Eller servera uppkulad i lyxiga mandelkorgar.
  • Jordgubbsglassen passar även till dessert eller som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar eller sorbeter med mera.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.

Tips

  • Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda jordgubbsglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  • Låt gärna glassen stå framme 5 minuter att mjukna så är den lättare att kula upp om du fryst den efter du tillverkat den.

Varianter

  • Du kan göra glassen på frysta tinade eller färska jordgubbar.
  • Gott i är även ett krm vaniljpulver.

4 portioner jordgubbsglass, ca 8 dl

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 9 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mixade eller mosade jordgubbar
  • 1 blad gelatin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk honung
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor M/L

Tillagning

  1. Tina frysta jordgubbar. Eller skölj och snoppa färska jordgubbar. Mixa grovt, hacka eller lägg ett måttkanna och klipp sönder i bitar med sax.
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Blanda grädde samt honung i en kastrull.
  4. Värm under omrörning till 80 grader.
  5. Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
  6. Tillsätt den heta grädden till äggen lite i taget under vispning.
  7. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm under omrörning till 90 grader tills smeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  8. Häll över i en bunke. Tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  9. Rör i mixade eller grovt mosade jordgubbar. Spara 1/2 dl till senare.
  10. Låt svalna helt.
  11. Ställ glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  12. Kör jordgubbsglassmeten i en glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Jag körde den i glassmaskin i 40 minuter.
  13. Lägg över glassen i en plastburk på ca 1 liter. Lägg över den sista 1/2 dl jordgubbar och vänd ner dem något i glassen. Sätt på lock och frys in i ca 4 timmar eller längre. Ta fram den att tina 5 minuter innan servering. Glassen kan även serveras direkt.
  14. Servera jordgubbsglassen med valfria tillbehör. Skopa upp med en glasskopa som du värmt i ett glas med hett vatten.
E-mail
Medel: 5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 190 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-20

Tillbehör och liknande recept: