AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Chokladsås

Chokladsås Chokladsås. Recept på enkel, snabb och god chokladsås. Chokladsås lagar du av socker, vatten och kakao.
God till glass, sviss, banana split osv. Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad som du bryter i bitar och på låg värme rör ut i såsen efter att du kokat ihop sockret, kakaon och vattnet.
Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
4 portioner chokladsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning:

  1. Blanda först socker och kakao i en såskastrull.
  2. Rör ut vattnet och koka upp under omrörning till en jämn fin chokladsås.
  3. Låt ev. chokladsåsen svalna något innan du använder den.


 

Fler recept ur samma kategori som Chokladsås:

Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Pepparrotssås
Pepparrotssås är gott till oxbringa, korv, fläsklägg, falukorv och mycket mer. Vanligtvis gör man såsen med buljong från ex. koket av oxbringa eller fläsklägg. Pepparrotssåsen får då mycket god smak. Det går såklart bra att göra utan buljong och använda en ljus buljongtärning av kalv eller grönsaksbuljong.
Tonfisksås med creme fraiche
Tonfisksås med crème fraiche och krossade tomater. Gott till pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle med mera. På bilden Zetas Mezze Maniche skruvar.
En enkel, snabb och nyttig pastasås med tonfisk på burk, krossade tomater, torkad vitlök, curry, chiliflakes, oregano, ketchup, salt och svartpeppar.
Garnera gärna med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Såser
Eggnog
Eggnog är ett slags bål som påminner om äggtoddy men har mjölk i sig och ibland muskot. Man kan smaksätta mjölken med kaffepulver, muskot, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.
Chiligryta med viltkött
Chiligryta med viltkött. En variant på chili con carne med hela grytbitar viltkött, bönor, tomat och paprika.
Du kan laga chiligrytan med valfritt grytkött av vilt som rådjurskött, älgkött, vildsvinskött eller hjortkött. Vanligt nötkött går såklart också bra.
Du kan använda vilka bönor du vill. Godast blir grytan med egna kokta bönor som du kokt i förväg. Koka då gärna ett helt paket (enligt recept på paketet) så kan du spara resten i frysen. Använder du färdigkokta bönor från burk så skölj dem i durkslag innan. Man kan också använda bara små bönor av valfri sort (ej stora vita bönor) och blötlägga dem ett dygn innan och sedan koka dem mjuka tillsammans med köttet direkt i grytan.
En surdegsbaguette eller annat valfritt bröd passar till grytan samt yoghurt att klicka över. Uteslut brödet och ta maizena istället för vetemjöl vid GI-kost. Vidare kan man servera ris, råris, potatis, quinoa, bulgur eller couscous. Du kan också späda grytan med mer bönor, kikärtor, paprika, potatisbitar och grönsaker som tärnad zucchini och äggplanta.
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Drömmar med kokos Kokosdrömmar
Drömmar med kokos. Kokosdrömmar är en småkaka bakad som Drömmar men med god smak av kokos.
Goda kokosdrömmar till fika och kafferep.
En småkaka som är enkel och snabb att baka.
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Teriyakisås Teriyakimarinad
Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.
Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (ex. Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.
Tänk på att använda färsk ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås.
Varianter: tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering); 1 tsk finhackad ingefära och/eller 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).
Ska du marinera kött eller kyckling så kan du tillsätta 0,5 dl ananasjuice (ej från burk) som innehåller ämnen som mörar köttet.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Enkla tapas
Enkla tapas. Tapas finns i många former. Här är recept på enkla tapas av de vanligaste kombinationerna av plockmat som oliver, mandlar, ost och korvbitar. De är bara att gå och handla och duka upp som tilltugg.
Andra tilltugg som passar som tapas är olika ostar som fetaost, getost osv; olika charkuterier som korvar och skinka; inlagda oliver, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor, marinerad vitlök; inlagd fisk som sardiner i olja; kex eller bröd; nötter som rostade mandlar; frukt som halverade fikon, melon i klyftor mm.

Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Varma mackor
Varma mackor eller smörgåsar med ost, tomat, skinka, senap mm. Tips på pålägg och tillbehör till varma mackor.
Varma mackor kan vara hur enkla som helst med rostbröd och ost. De kan också piffas upp genom att byta bröd till ett ljust surdegsbröd; byta gratängosten mot riven mozarella, en lagrad ost som västerbotten eller annan god ost; pensla med vitlöks- och chiliolja, pesto, pesto på soltorkad tomat, stark dijonsenap eller grovkornig senap istället för smör; byt tomatskivan mot tärnade tomater med hackad rödlök; servera en sallad till som grönsallad, tärnade tomater med rödlök samt riven zucchini toppat med fin olivolja, vinäger och lite flingsalt.
Vegetariska varma mackor får du om du tar bort skinkan och ev. lägger på 1-2 soltorkade tomater på mackorna.
Varma mackor passar som lunch, middag eller varför inte lyxa till dem - då kan du tom bjuda gäster på varma mackor - alla gillar goda varma mackor.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies är amerikanska kakor med chokladchips eller chokladbitar.
Schwarzwaldtårta
Schwarzwaldtårta. En klassisk gräddtårta från Tyskland med nöt- och marängbotten, gräddfyllning garnerade med chokladplattor på toppen.
Schwarzwaldtårta blir god direkt när den är spröd i marängen men även om några timmar eller om den bakas kvällen innan så mjuknar nötbottnarna och Schwarzwaldtårtan blir lättare att skära upp (vänta då med garnering tills servering). Ett annat alternativ är att baka nöt- och marängbottnarna dagen innan och förvara på ett torrt och varmt ställe att torka till. Sedan fyller du med grädde och garnerar tårtan till servering.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook