Chokladsås

Introduktion och förberedelse

Enkel, snabb och god chokladsås du kokar av kakao, strösocker och vatten.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Såsen kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen eller frysas in.

Varianter

  • Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad hackad i bitar eller som pellets. Koka ihop såsen som i receptet. Ta av från värmen och rör i choklad tills den smält.
  • Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
  • Man kan också byta förslagsvis hälften av sockret mot sirap.
  • Mot slutet kan du vispa i någon msk smör under tiden såsen värms för extra glansig och fyllig chokladsås.

Chokladsåsen serverad till en Banana split
Chokladsåsen serverad till en Banana split.

6 portioner chokladsås, 2,5 dl

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och rör ihop socker, kakao och vatten i en såskastrull. Rör ut klumpar.
  2. Koka upp under omrörning.
  3. Koka ca 5 minuter på låg värme och rör då och då till en jämn fin chokladsås.
  4. Låt gärna chokladsåsen svalna något innan du använder den.
  5. Kan serveras varm eller kall.
E-mail
Medel: 3.7 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-27

Tillbehör och liknande recept: