AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Chokladsås

Chokladsås Chokladsås. Recept på enkel, snabb och god chokladsås. Chokladsås lagar du av socker, vatten och kakao.
God till glass, sviss, banana split osv. Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad som du bryter i bitar och på låg värme rör ut i såsen efter att du kokat ihop sockret, kakaon och vattnet.
Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 12)
4 portioner chokladsås
Förberedelse: 2 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 7 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning:

  1. Blanda först socker och kakao i en såskastrull.
  2. Rör ut vattnet och koka upp under omrörning till en jämn fin chokladsås.
  3. Låt ev. chokladsåsen svalna något innan du använder den.


 

Fler recept ur samma kategori som Chokladsås:

Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Pesto med ramslök
Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja. Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar. Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto.
Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Den ska helst inte kokas då tappar den smak och näring.
Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge.
Om du vill kan du halvera receptet och laga ramslökspeston på ett paket 50 gram ramslök.
Se alla recept ur kategorin Såser
Tomatsoppa soppa med tomater
Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan. Räkna ca 10 färska tomater till nedan recept.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för cayennepeppar kan du ta 3-4 droppar tabasco eller 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Du behöver också bomullssnöre och en plats att hänga korvarna att torka med pinnar som en torkställning där du kan reglera luftfuktighet ex. ett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller en stor plastlåda med lock.
Räkna att det tar 10-11 dagar innan du har ölkorvar att njuta av. Korvarna ska torka och jäsa i runt 8 dagar så man får ha lite framförhållning.
Tack till Alan Dougan för recept.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Räkcocktail cocktail med räkor
Räkcocktail. Cocktail med räkor är en klassiker. Hemgjord klassisk räkcocktail till förrätt med räkor, vit sparris, isbergssallad, inlagda champinjoner och majonnäs.
En fräschare variant av hemlagad räkcocktail kan du göra med mango i bitar samt grekisk matyoghurt.
Vintips till räkcocktail är såklart ett vitt vin ex. en Chardonnay.
Räkcocktail serveras i cocktailglas.
Försök köpa kravmärkta eller MSC-märkta räkor ex. från Koster i Sverige. Det ska vara största storleken 90/120 med skal och sedan handskalas. Du kan också köpa mindre billigare räkor till röran och sedan garnera med större finare handskalade räkor.
Blir också gott med kräftstjärtar som kräftcocktail.
Finhackad rödlök är också gott räkblandningen.
Vidare kan man ha lite cayennepeppar i räkblandningen.
Oxfile med potatisgratäng
Oxfilé med potatisgratäng. Sås och tillbehör får du av potatisgratängen så någon extra sås behövs ej. En enkel rätt att laga speciellt till många gäster.
Oxfilén kan du grilla på utegrill eller i grillpanna; den kan också stekas i stekpanna.
Gott till är grönsallad ex. bladspenat, avokado och riven morot som på bilden. Tomatsallad med skivad tomat, hackad lök, vinäger och olivolja är också mycket gott till.
Vidare kan man ha enkla färdiga tillbehör till som ajvar, inlagd grillad paprika eller tomatpuré och rostad lök till.
Du kan byta en del av potatisen mot andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot och/eller kålrot.
Vill du ha fina runda högar potatisgratäng till servering så kan du antingen bygga och pressa ner en hög potatisgratäng i en utstickare (stålring) eller låta gratängen svalna och stelna. Stansa sedan ut rundlar med gratäng. Hit kan du förbereda. Värm dem sedan på bakplåtspapper med lite ost på toppen till servering. Häll då på lite extra varm grädde smaksatt med vitlök som sås över gratängen på varje tallrik.
Du kan också laga portionsformar av gratängen - då tar de kortare tid i ugnen ca 30 minuter. Ta då även lite mindre i formen så att det inte pöser över.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Ceasardressing
Ceasardressing är en majonnäs smaksatt med vitlök, sardeller och parmesanost.
Ceasardressing serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, knaprig bacon - ibland serverad med grillad kyckling och skivad rödlök.
Har du ont om tid så går det bra att använda köpt majonnäs och blanda med hackade sardeller, pressad vitlök, worcestershiresås, dijonsenap, pressad citron, vinäger, salt, peppar samt riven parmesan. Du kan också ersätta majonnäsen eller lägga till matyoghurt eller creme fraiche.
Ceasardressingen är lättare att vispa ihop om du dubblar receptet samt använder en elvisp.
Ceasarsallad gör du av sköljd plockad romansallad, rostade brödkrutonger vända i olivolja och salt, ev. knaperstekt hackad bacon, ev. grillad kyckling samt ev. strimlad rödlök. Garnera med lite hyvlad parmesan på toppen.
Rör gärna i lite olja från sardellerna mot slutet att smaka av ceasardressingen med.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Örtsås
Örtsås med yoghurt, crème fraiche och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen.
Du kan välja frysta färdighackade örter, torkade örter eller hacka färska örter.
Gott är i är persilja, gräslök, oregano, timjan, rosmarin, och gräslök. Även basilika, dragon eller färsk koriander är gott i örtsås. Smaksätt gärna vidare med pressad vitlök om du gillar det. Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen.
Enklast är att ersätta nedan örter med följande frysta hackade örter (30 grams paket): 0,5 paket örter provencale, 0,5 paket persilja samt 1 paket gräslök. Ska du servera örtsåsen till fisk så ta även med 0,5 paket dill.
Omelett med soltorkade tomater
Omelett med soltorkade tomater, kokt potatis, paprika och lök. Servera med blandad grönsallad, cocktailtomater med olivolja och balsamvinäger samt ev. riven parmesan som garnering.
God omelett att göra med överbliven kokt potatis. Passar som lunch, enkel middag eller kall till utflykt.
Använd en stekpanna som har handtag som tål ugnsgrillen.
Majonnässås med sardeller
Majonnässås med sardeller är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär
Marängtårta med jordgubbar, hallon och blåbär. En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar som passar till midsommartårta, födelsedagstårta eller bara som sommartårta.
Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.
Grönsakstillbehör
Grönsakstillbehör. Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.
Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här lite tips på varianter som passar att servera kallt på fat.
Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.
Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.
- riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
- grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
- tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
- kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
- strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
- kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.
Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.
Tomatsallad
Tomatsallad från medelhavet med ruccola, mozarella och basilika. Du kan också lägga till sardeller och oliver om du vill.
Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Chokladcigarrer
Chokladcigarrer är chokladdoppade kakor. Goda småkakor i form som små cigarrer med ändarna doppade i choklad.
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Päron med mintchoklad After Eight
Päron med mintchoklad After Eight. En klassisk dessert med inkokta eller konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Du kan som nedan koka in färska päron eller köpa 8 konserverade halvor på burk.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook