Italienska maränger med bär och grädde

Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.

4 portioner italienska maränger med bär och grädde

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2,5 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 krm ättika
  • Tillbehör: 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär (eller blanda)
  • 2 msk florsocker
  • 2,5 dl grädde
  • 12 maränger
  • 1 dl hasselnötter
  • 4 blad citronmeliss

Tillagning

  1. Du kan baka egna maränger enligt detta recept eller köpa färdiga.
  2. Maränger: Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
  3. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
  4. Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
  5. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
  6. Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
  7. Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
  8. Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
  9. Ta ut marängerna och lägg över pappret på galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler.
  10. Servering: rensa bär (dela jordgubbar).
  11. Tillsätt socker till jordgubbar eller bär - detta gäller mest importerade lite surare bär - ej söta svenska bär.
  12. Krossa eller grovhacka nötterna och rosta dem ljust bruna i en stekpanna. Sätt åt sidan.
  13. Vispa grädden.
  14. Varva bär, vispad grädde och maränger på fat eller portionsvis på tallrik eller i glas. Räkna ca 5 mindre eller 3 större maränger per portion.
  15. Garnera med rostade hasselnötter samt lite citronmeliss.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer