Kandering av bär, frukter och nötter

Introduktion och förberedelse

Kanderad torkad frukt, bär eller nötter.

Recept på kanderingslag eller karamell samt tips på vad du kan kandera.

Serveringsförslag

  • Kanderade frukter, bär och nötter passar till jul och julbord men är också goda att äta som de är.
  • Passar också till garnering och fyllning av desserter, bakverk, glass, cupcakes, tårtor med mera.

Tips

  • Det är mycket viktigt att bär och frukter är helt torra annars kan fukt lösa upp kanderingen.
  • Skär du upp frukter så måste snittytan torka några timmar.
  • Sköljer du frukten innan så torka den noga och låt den gärna stå och torka några timmar så alla små skrymslen vid exempelvis stjälken har torkat helt.
  • Flytande glykos finns bla på apotek och gör att karamellen inte sockrar sig så lätt när man kokar ihop den. Man kan även använda glykossirap.

Förslag att kandera

  • VINDRUVOR. Välj kärnfria druvor. Klipp av stjälken precis intill bären. Skölj och torka dem noga.
  • KÖRSBÄR. Välj fasta och fina bär. Klipp av stjälkarna intill bären eller en bit upp. Skölj och torka körsbären väl.
  • APELSINKLYFTOR, MANDARINKLYFTOR ELLER ANNAN CITRUS. Skala apelsiner, mandariner eller annan citrus och dela dem i klyftor. Se till att de är hela med "skinnet" kvar samt är torra och ej har hål. Låt dem ligga och torka fem minuter innan du kanderar dem.
  • ÄPPLEN och ÄPPELKLUBBOR. Välj små röda äpplen. Skölj och torka väl. Stick en pinne i varje äpple vid stjälken. Kinesiska ätpinnar i trä är kanon att tälja till.
  • DADLAR. Skär en liten skåra i dadlarna och pilla ut kärnan. Fyll varje dadel med en liten kula mandelmassa eller hel skållad mandel. Tryck försiktigt ihop dadeln igen. Eller kandera skuren i grova bitar.
  • KATRINPLOMMON. Skölj plommonen några gånger och torka dem väl. Gör en skåra i plommonen och ta ut kärnan. Fyll varje plommon med en kula mandelmassa, cocktailbär eller skållad mandel. Eller kandera skuren i grova bitar.
  • TORKADE APRIKOSER. Skölj aprikoserna väl och torka dem noga. Kan kanderas hela eller skurna i bitar.
  • TORKADE FIKON. Dela gärna på stora fikon och skär i bitar.
  • NÖTTER. Alla nötter blir goda utom kokosnötter ;). Förslag är mandlar, hasselnötter, valnötter, pekannötter, paranötter och cashewnötter. Kanderas utan skal eller med skal.

Variant

En snabbare och enklare variant kan du göra genom att karamellisera med smält socker som ex. dessa karamelliserade valnötter.

1 sats kandering

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • KANDERINGSLAG: 250 gram strösocker
  • 1,25 dl vatten
  • 1 msk flytande glykos finns bla på apotek
  • 4 krm ättiksprit, 12%
  • MED NÖTTER: 50 gram mandlar, cashewnötter, valnötter och/eller hasselnötter
  • MED TORKAD FRUKT: 100 gram torkade fikon, 50 gram aprikoser, urkärnade dadlar och/eller katrinplommon

Tillagning

  1. Blanda socker, vatten, glykos och ättika i en tjockbottnad kastrull. Rör om tills sockret löst sig.
  2. Börja förbered nötter, torkad frukt, frukt, bär eller det du vill kandera. Se till att de är torra och ligger upplagda redo att doppas/kanderas.
  3. När det är dags att kandera kokar du upp sockerlagen och låter den koka ca 10-20 minuter tills sockerlagen är ljust brun. Karamellen ska vara ca 155 grader - kolla med termometer eller testa den genom att droppa lite i ett glas med kallt vatten - stelnar det till en hård bit karamell så är sockret redo att doppa i. Ta av från värmen och ställ på ett grytunderlägg eller ugnsgaller.
  4. Vänd hastigt ner en eller flera bitar bär, nötter eller frukt och ta upp med två oljade gafflar, lägg på smörpapper eller oljad plåt. En bit eller några bitar i taget är lättast. Var försiktig då så du ej bränner dig.
  5. Stelnar och svalnar sockret för mycket kan du värma på det så det smälter igen.
  6. När det kanderade sockret stelnat lossar du försiktigt på dina kanderade godbitar från bakplåtspappret.
  7. Förvaras bäst i smörpapper i lufttät burk.
  8. Kan serveras i veckade pappersformar eller användas till att garnera bakverk.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 28 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-18