Kandering av bär, frukter och nötter

Kanderad frukt, bär eller nötter. Recept på kanderingslag eller karamell. Tips på vad du kan kandera.
Att kandera är kul och blir fina kanderade frukter, bär och nötter som passar till jul och julbord men är också goda att äta såklart.
Kanderad frukter, bär och nötter passar också till garnering av desserter och bakverk.
Det är mycket viktigt att bär och frukter är helt torra annars kan fukt lösa upp kanderingen. Sköljer du frukten så torka den noga och låt den gärna stå och torka någon timme så alla små skrymslen vid ex. stjälken ej har fukt när du ska kandera.
FÖRSLAG PÅ FRUKTER, BÄR OCH NÖTTER ATT KANDERA:
VINDRUVOR. Gärna kärnfria. Klipp av stjälken precis intill bären. Skölj och torka dem noga.
KÖRSBÄR. Välj fasta, fina bär. Klipp av stjälkarna intill bären eller en bit upp. Skölj och torka körsbären väl.
APELSINKLYFTOR. Skala apelsiner och dela dem i klyftor. Använd endast hela, fasta klyftor.
ÄPPLEN ÄPPELKLUBBOR. Välj små röda äpplen. Skölj och torka väl. Stick en pinne i varje äpple vid stjälken. Kinesiska ätpinnar i trä är kanon att tälja till.
DADLAR. Skär en liten skåra i dadlarna och pilla ut kärnan. Fyll varje dadel med en liten kula mandelmassa eller hel skållad mandel. Tryck försiktigt ihop dadeln igen.
KATRINPLOMMON. Skölj plommonen några gånger och torka dem väl. Gör en skåra i plommonen och ta ut kärnan. Fyll varje plommon med en kula mandelmassa, cocktailbär eller skållad mandel.
TORKADE APRIKOSER. Skölj aprikoserna väl och torka dem noga.
TORKADE FIKON. Dela gärna på stora fikon.
NÖTTER. Alla nötter blir goda utom kokosnötter :) Hasselnötter, valnötter, pekannötter, paranötter ex. Kanderas utan skal såklart.
MANDLAR. Skålla mandlarna. Koka upp vatten och mandlar några minuter tills skalen lösts upp. Häll av och pilla bort skalen på mandlarna.

1 sats kandering

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • KANDERINGSLAG: 250 gram socker
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 msk glykos
  • 4 krm ättiksprit, 12%

Tillagning

  1. Blanda socker, vatten, glykos och ättika i en tjockbottnad kastrull, rör om tills sockret löst sig.
  2. Börja förbered frukterna, se till att de är torra och ligger upplagda redo att doppas/kanderas.
  3. När det är dags att kandera kokar du upp sockerlagen och låter den koka ca 10 min tills sockerlagen börjat tjockna och blir ljusgul. Akta så att sockret ej blir för mörkt, då är det bränt och kan ej användas. Ta av från värmen och ställ på ett grytunderlägg eller ugnsgaller.
  4. Kasta ner en eller flera bitar bär, nötter eller frukt och ta upp med två oljade gafflar, lägg på smörpapper eller oljad plåt.
  5. Gör du äppelklubbor så håller du dem i pinnen och rullar dem i sockerlagen. Färga gärna sockerlagen röd.
  6. När det kanderade sockret stelnat lossar du försiktigt på dina kanderade godbitar. Förvaras bäst i smörpapper. Kan serveras i veckade pappersformar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer