Blåbärsglass

Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se

4 portioner blåbärsglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 2,5 dl rårörda blåbär
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 tsk honung
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  2. Blanda grädde samt honung i en stor kastrull.
  3. Värm försiktigt under omrörning till ca 80 grader.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  5. Tillsätt den heta grädden till äggskummet under kraftig vispning.
  6. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  7. Häll upp i en bunke och tillsätt gelatinblad och rör ut det.
  8. Tillsätt hälften av de rårörda blåbären.
  9. Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  10. Ställ gärna glassmassan i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Man kan också göra glassmassan på morgonen och sen glassen på kvällen.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt tillverkas instruktioner.
  12. Vänd i resten av blåbären och lägg i en plastburk. Frys in i någon timme i kylen att stelna till. Eller fram till servering.
  13. Är glassen hårt fryst så ta fram den att tina någon halvtimme innan servering.
  14. Har du ingen glassmaskin kan du frysa glassen i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer