Banana split recept

Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde. Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska). Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.

4 portioner Banana split

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 1 liter vaniljglass
  • 1 dl mandelspån
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • Chokladsås: 1,5 dl strösocker
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Mandeln blir godast om du värmer en panna på spisen och rostar dem lätt ljusbruna. Rör så att de inte bränns. Låt svalna.
  2. Gör chokladsåsen genom att koka upp ingredienserna i en kastrull under omrörning. Låt svalna.
  3. Vispa grädden löst med en tsk socker.
  4. Skala och dela bananerna på längden.
  5. Dags att lägga upp: Välj ett fat, små tallrikar eller helst avlånga portionsskålar.
  6. Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, klicka på grädden, ringla lite chokladsås över (du kan spara en del och servera i kanna bredvid) och avsluta med mandel på toppen av bananasplitten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer