Gryta med högrev

Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

4 portioner gryta med högrev

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 gram grytkött av högrev
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk mald kummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 3 msk ajvar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och skiva löken.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs i en stekpanna i lite olja tills löken är mjuk några minuter under omrörning och lägg sedan över i en stor gryta ex. gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta.
  4. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm om det inte redan är gjort.
  5. Fräs köttet i omgångar i stekpannan i lite olja och smör. Salta och peppra köttet under tiden.
  6. Lägg över i grytan med löken.
  7. Tillsätt kryddor som cayennepeppar, paprikapulver, mejram och tomatpure och fräs runt i grytan med lök och kött.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning.
  9. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört ca 2 timmar.
  10. När det är 50 minuter kvar på koktiden så sätter du ugnen på 200 grader och börjar med rostade rotfrukter. Skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka.
  11. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  12. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  13. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  14. Smaka av grytan med vinäger, salt, peppar, cayenne och ajvar.
  15. Red grytan innan servering med några msk ljus maizenaredning.
  16. Servera grytan med tillbehören. Vidare är saltgurka gott till.
  17. Servera gärna med rårivna grönsaker och sallad enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer