AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Björns chiligryta med högrev

Björns chiligryta med högrev Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 5)
6 port chiligryta med högrev
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • 1 pkt bacon
  • 400 gram grytbitar av nötkött ex. högrev
  • 4 msk olja som solrosolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 3 st chili röd peppar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk tabasco
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tärning köttbuljong eller 3 msk flytande oxfond (valfritt)
  • 1 msk maizena
  • 2 burkar eller paket krossade eller klyftade tomater eller motsvarande 4 dl tärnade färska tomater
  • 6 dl vatten
  • 1 dl okokta blötlagda kidneybönor eller 1 pkt kokta
  • 1 dl okokta blötlagda blackeyebönor eller 1 pkt kokta
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
  2. Strimla baconen.
  3. Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
  4. Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
  5. Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
  6. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
  7. Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
  8. Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
  9. Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
  10. Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
  11. Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
  12. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
  13. Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
  14. Rör i maizena.
  15. Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
  16. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  17. Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
  18. Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
  19. Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
  20. Strö ev. över hackad persilja vid servering.
  21. Chiligrytan är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Björns chiligryta med högrev:

Stekt strömmingsflundra med potatismos
Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill innan. Vidare kan strömmingen fyllas med dillsmör.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla. Större strömmingar kan stekas enkla (dock ej fyllda).
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs. Enchiladas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Inkokt lax med coleslaw
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Tack till Alan Dougan för recept.
Fläskpannkaka
Fläskpannkaka. Tjock pannkaka med fläsk som gräddas i en långpanna i ugnen.
Fläskpannkaka serveras med rårörda lingon. Samt gärna knäckebröd och mjölk eller öl.
Fläskpannkaka görs vanligtvis på rimmat salt fläsk men kan också göras på osaltat fläsk (tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten).
Gillar du äpplen så kan du skala och kärna ur två äpplen och sprida ut äppelklyftor över pannkakssmeten innan du gräddar fläskpannkakan. Eller så kan du steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
Julkorv hemgjord korv
Egen julkorv. Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul så att säga så här är ett kryddigare recept också. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Stekt falukorv med senapssås
Stekt falukorv med senapssås, kokt potatis, spenat och kokt blomkål samt vitkål. God och billig vardagsmat som passar till lunch eller middag.
Grillad makrill med potatis och äppelsallad
Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt.
Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Keftedes Grekiska lammköttbullar
Keftedes - Grekiska lammköttbullar smaksatta med vitlök, mynta och lite smulad fetaost. Du kan också använda nötfärs. Fetaost är valfritt.
Servera lammfärsbullarna med klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad eller grönsallad.
Stekt zucchini i skivor är också gott till.
Blir också gott med viltfärs (viltköttbullar) eller älgfärs (älgköttbullar).
Någon tsk mald spiskummin eller garam masala passar också att variera smaken på lammfärsbullarna.
Du kan också trycka upp färsen på spett och grilla grekiska lammfärsspett. Grillad paprika och zucchini passar då till. Skivor av bakpotatis som du förkokt nästan klart (men så att de håller ihop på grillen) är också gott till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Spagetti Bolognese med köttfärssås
Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti eller annan pasta. Här ett grundrecept på Bolognese som är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök. I lumpen hade vi ett hemligt trick - vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera med riven ost av typ parmesan.
Man kan också ha i ketchup såklart som är sött och surt på samma gång.
Cataplana
Cataplana är ett recept på Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira.
Till Cataplana och torsk är vitt vin klassiskt, speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook