AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Björns chiligryta med högrev

Björns chiligryta med högrev Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
6 port chiligryta med högrev
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • 1 pkt bacon
  • 400 gram grytbitar av nötkött ex. högrev
  • 4 msk olja som solrosolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 3 st chili röd peppar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk tabasco
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tärning köttbuljong eller 3 msk flytande oxfond (valfritt)
  • 1 msk maizena
  • 2 burkar eller paket krossade eller klyftade tomater eller motsvarande 4 dl tärnade färska tomater
  • 6 dl vatten
  • 1 dl okokta blötlagda kidneybönor eller 1 pkt kokta
  • 1 dl okokta blötlagda blackeyebönor eller 1 pkt kokta
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
  2. Strimla baconen.
  3. Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
  4. Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
  5. Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
  6. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
  7. Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
  8. Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
  9. Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
  10. Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
  11. Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
  12. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
  13. Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
  14. Rör i maizena.
  15. Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
  16. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  17. Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
  18. Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
  19. Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
  20. Strö ev. över hackad persilja vid servering.
  21. Chiligrytan är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Björns chiligryta med högrev:

Lasagne
Klassisk lasagne med bechamelsås. En stor lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot.
Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter.
Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Älgstek
Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås och potatis. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare. Använd stektermometer.
Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.
Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer.
Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor (sök recept här på Receptfavoriter.se), sallad och gelé.
Vintips till älgsteken är ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika.
Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Pho-soppa med kött
Pho-soppa är en klassisk asiatisk risnudelsoppa med köttbuljong, sting av chili, fyllig buljong med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull köttbuljong med soppkött och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan kan du lägga till ca 70 gram tunnt skivat mört kött som oxfilé på nudlarna och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Smörgåstårta med leverpastej och skinka
Smörgåstårta med leverpastej och skinka. Hemgjord smörgåstårta fylld med leverpastej, skinka, färskost, majonnäs, paprika samt Dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell, 200 gram bredbar leverpastej, 100 gram skivbar leverpastej och 200 gram rökt skinka.
Höstgryta
Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé. Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare. Grytan reds och smakas sedan upp enligt förslag nedan med grädde eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta.
Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor. Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Apelsinjuice
Apelsinjuice kan du pressa i juicepress eller köra i råsaftcentrifug.
Hemgjord apelsinjuice av mogna apelsiner blir mycket god och nyttig.
Panerad spätta med örtsås
Panerad spätta med örtsås. Eller remoulad. Stekt spätta med en enkel och nyttig sås av yoghurt, dill och gräslök serverad med ärtor, kokt potatis samt citron.
Gott och nyttigt.
Spätta kan också serveras med remouladsås - gör gärna en egen av ex. 2 dl finhackade blandade pickles, 1,5 dl majonnäs, 1,5 dl matyoghurt samt 0,5 tsk curry (smaka av med salt och vitpeppar).
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Fesenjan kycklinggryta med valnötter och granatäpple
Fesenjan är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple. Servera med vitt basmatiris eller persiskt ris med saffran.
Grytan kan också smaksättas med några korn saffran samt pressad lime för syra. Du kan garnera med grovt hackad persilja. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant.
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker. Servera laxgrytan med valfri pasta som ex. pappardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi.
Använd en wok eller stor stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook