AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Björns chiligryta med högrev

Björns chiligryta med högrev Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 5)
6 port chiligryta med högrev
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • 1 pkt bacon
  • 400 gram grytbitar av nötkött ex. högrev
  • 4 msk olja som solrosolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 3 st chili röd peppar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk tabasco
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tärning köttbuljong eller 3 msk flytande oxfond (valfritt)
  • 1 msk maizena
  • 2 burkar eller paket krossade eller klyftade tomater eller motsvarande 4 dl tärnade färska tomater
  • 6 dl vatten
  • 1 dl okokta blötlagda kidneybönor eller 1 pkt kokta
  • 1 dl okokta blötlagda blackeyebönor eller 1 pkt kokta
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
  2. Strimla baconen.
  3. Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
  4. Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
  5. Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
  6. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
  7. Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
  8. Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
  9. Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
  10. Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
  11. Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
  12. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
  13. Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
  14. Rör i maizena.
  15. Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
  16. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  17. Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
  18. Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
  19. Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
  20. Strö ev. över hackad persilja vid servering.
  21. Chiligrytan är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Björns chiligryta med högrev:

Skaldjurspasta
Skaldjurspasta eller spagetti med tomatsås och skaldjur. Det finns flera olika italienska klassiker med pasta och skaldjur.
Här har jag valt räkor, bläckfisk, musslor och krabbkött. Med krabba och ev. hummerkött blir denna rätt riktigt lyxig.
Du kan också fuska med en matsked hummerbuljong och bara räkor. Du kan välja skaldjur efter tillgång och smak. Det finns färdiga mixar med frysta skaldjur. En skvätt grädde kan man också ha i såsen.
Har man Vongole musslor (hjärtmusslor) i pastan så kallas det pasta Vongole. De är lite svåra att få tag på men visst kan du ta blåmusslor också om du gillar det.
Vanligtvis har man inte riven parmesanost till skaldjurspasta men jag tycker om det så det kan du välja själv.
Det finns fryst färdig blandning med skaldjur att köpa i välsorterade affärer.
Man kan såklart också ha färskt hummerkött, krabba och bläckfisk i men det kostar ju rätt mycket.
Pasta med mandelpesto
Pasta med mandelpesto. Hemgjord pesto av mandel är god, nyttig och billigare än pesto på pinjenötter. Annars är det samma ingredienser som till en klassisk italiensk pesto med parmesan, olivolja, vitlök och olivolja.
Spagetti, tagliatelle, skruvar eller annan pasta blir gott till peston. En god vegetarisk pasta.
Kycklinggryta med ris
Kycklinggryta med ris, grönsaker, curry och grädde. God med Mango chutney till.
Grytan får riktigt god smak med en hel färsk kyckling men man kan också ta fyra kycklinglår, fyra kycklingfiléer eller 500 gram strimlat kycklingkött.
Du kan variera med grönsaker efter eget tycke. Andra grönsaker som är goda i currygryta är blomkål, broccoli, morot, groddar, potatis, äggplanta osv.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Fläsklägg med rotmos
Fläsklägg med rotmos. Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört. Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Pastasås med bacon baconpasta
Pastasås med bacon. Snabb baconpasta med rökt bacon, lök, crème fraiche och vitlök.
Du kan också koka med broccoli med pastan och ha på riven morot och delade cocktailtomater.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Nudlar med räkor
Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.
Rabarberpaj à la Tobbe
Rabarberpaj à la Tobbe. Paj med rabarber och maräng är farligt gott och sött, det går nästan inte sluta äta denna rabarberpaj när man börjat...
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pilaffris
Pilaffris. Kokt pilaffris är vanligt ris, gärna basmatiris, som fräses med hackad lök och sedan kokas i grönsaksbuljong.
Gröna ärtor är gott att ha i också. Blanda i dem i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart.
Ghee är klarerat smör (en slags smörolja) som används i indisk matlagning men gott att laga pilaffris med. Det går bra med vanligt smör. Ev. kan du skira det (klarera det) genom att värma upp det tills mjölkproteinet fällts ut i botten.
Risotto med torkad svamp svamprisotto risottorecept
Risotto med torkad svamp som trattkantareller. Risottorecept på en krämig och god risotto passar som vegetarisk huvudrätt eller tillbehör till det mesta ex. grillat, till buffe, stekt kyckling, vilt, fisk, grillad lax eller vegetariskt med grillad halloumiost och paprika.
Vintips till svamprisotto är ex. italienskt vin som en Valpolicella classico (Masi är goda).
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook