AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Björns chiligryta med högrev

Björns chiligryta med högrev Björns chiligryta med högrev samt bla bönor, bacon, tomat, färsk chili, paprika, morötter samt selleri.
En god gryta som även passar dig som äter GI eller LCHF-diet. Servera annars med ett gott bröd ex. surdegsbröd, ris eller råris.
Du kan välja bönor efter tycke. Blötlägg gärna bönorna innan så kan du använda okokta bönor och låta koka mjuka med köttet.
Du kan ha valfri färsk chili i grytan. Exempelvis byta ut en spansk peppar mot en starkare chili ex. en scotch bonnet chili om du gillar stark mat. Akta dock så att det inte blir oätligt. Lagar du för första gången så rekommenderar jag att smaka på grytan på slutet och då tillsätta mer hetta i form av ex. tabasco eller het chilisås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
6 port chiligryta med högrev
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 2 tim
Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser:

  • 1 pkt bacon
  • 400 gram grytbitar av nötkött ex. högrev
  • 4 msk olja som solrosolja eller olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 3 st chili röd peppar
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk tabasco
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tärning köttbuljong eller 3 msk flytande oxfond (valfritt)
  • 1 msk maizena
  • 2 burkar eller paket krossade eller klyftade tomater eller motsvarande 4 dl tärnade färska tomater
  • 6 dl vatten
  • 1 dl okokta blötlagda kidneybönor eller 1 pkt kokta
  • 1 dl okokta blötlagda blackeyebönor eller 1 pkt kokta
  • 3 msk hackad persilja

Tillagning:

  1. Använder du okokta bönor så blötlägg dem dagen innan över natten. Häll sedan av vattnet.
  2. Strimla baconen.
  3. Lägg i en stor stekgryta eller kastrull.
  4. Skala och hacka rödlök, gul lök och vitlök. Tillsätt till grytan.
  5. Fräs lök och bacon på medelvärme medan du förbereder resten.
  6. Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
  7. Bryn det i en stekpanna med någon msk olja hälften i taget. Salt och peppra köttet medan du steker det. Lägg över i grytan efter hand.
  8. Skölj och strimla bleksellerin. Tillsätt till grytan.
  9. Skölj, dela och rensa ur paprikan. Skär den i tärningar. Rör i grytan.
  10. Skala morötter och tärna dem samt rör i grytan.
  11. Skölj, dela och skrapa ur fröna ur chilifrukterna. Hacka dem och rör i grytan.
  12. Skala och finhacka ingefäran och tillsätt den.
  13. Tillsätt lagerblad, oregano, spiskummin, tabasco, vinäger samt ev. buljongtärning eller flytande fond.
  14. Rör i maizena.
  15. Använder du blötlagda okokta bönor så tillsätter du dem nu tillsammans med 2 dl extra vatten. Färdigkokta bönor tillsätter du på slutet.
  16. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  17. Tillsätt vatten, koka upp och låt chiligrytan koka på medelvärme under lock i ca 2 timmar tills köttet är mört.
  18. Använder du kokta bönor så sköljer du först dem noga och tillsätter dem när grytköttet kokt klart. Koka sedan upp.
  19. Smaka av chiligrytan med salt, svartpeppar, vinäger samt ev. några droppar tabasco till önskad styrka.
  20. Strö ev. över hackad persilja vid servering.
  21. Chiligrytan är klar att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Björns chiligryta med högrev:

Pasta med champinjonsås
Pasta med champinjonsås. Spagetti med pastasås av champinjoner, grädde och vitlök. En god och billig vegetarisk pasta du kan servera med vitlöksbröd.
Gott till pastasåsen med champinjoner är några droppar tryffelolja, riven parmesan och finhackad salladslök.
Servera gärna svamppastan med ett gott bröd till som ex. vitlöksbröd.
Vill du ha kött till pastan så kan du toppa med knaperstekt bacon eller skiva och steka korv som het chorizo.
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Pasta med bacon
Pasta med bacon, tomat, lök, chili och vitlök samt riven parmesan. God och enkel vardagspasta med bacon. Du kan ta valfri pasta - spagetti, penne, gnocchi eller skruvar passar utmärkt.
Gott i är också några krm torkad basilika och oregano.
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis
Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis eller delikatesspotatis är enkelt och gott. Fungerar också utmärkt som picknickmat.
En kall öl samt bröd som knäckebröd eller kavring passar till (samt smör och lagrad ost). Lite blandad grönsallad och rädisor passar också till makrillen om du önskar.
Wallenbergare
Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Snabb fisk i ugn fiskgratäng
Snabb fisk i ugn. En supergod och enkel fiskgratäng med grädde, purjolök, champinjoner samt ost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Höstgryta med indiska smaker
Höstgryta med indiska smaker. En god höstgryta med grönsaker och smak av curry.
Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk höstgryta.
Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter, russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell yoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Hoummus - kikärtsröra passar också till grytan.
Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv
Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv.
Då hör ju senap till efter smak. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.
Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.
Chilisås med rostad chili
Chilisås med rostad chili. Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chili, vitlök och färsk koriander.
Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.
Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook