Marockansk gryta med högrev

Koka gärna grytan i en Tagine men det går också bra i vanlig stekgryta.
Den marockanska kryddblandningen Ras el hanout finns färdig i välsorterade butiker med sortiment från medelhavet.
Sök annars här på Receptfavoriter för att laga egen Ras el hanout.
Grytan kan lagas med högrev eller annat grytkött av nöt ex. ytterlår. Blir också gott med grytbitar av lamm.
Laga couscous om du vill ha det till. Harissa chiliröra är god att blanda upp med olivolja i en skål och servera till.
Vidare passar hummus, inlagda citroner och gott bröd till. Grytan kan garneras med rostad flagad mandel samt färsk koriander eller hackad bladpersilja om man vill göra riktigt fint.

4 portioner marockansk gryta med högrev

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 750 gram grytkött av nöt som högrev
  • 2 msk Ras el hanout kryddblandning
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk kikärtor
  • 500 gram zucchini
  • 2 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram torkade aprikoser
  • Tillbehör: 4 port couscous, harissa (chilipasta), hummus samt ljust platt arabiskt bröd

Tillagning

  1. Skär köttet i kuber ca 3x3 cm i storlek.
  2. Blanda köttet med kryddblandningen och ställ övertäckt att marinera i kylen minst en timme - helst över natten.
  3. Bryn köttet i olivoljan i tagine eller stekgryta ca 5 minuter.
  4. Hacka under tiden lök.
  5. Tillsätt lök till köttet och fräs några minuter till.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
  7. Koka under lock på låg värme i 2 timmar. Rör då och då.
  8. Häll av och skölj kikärtor samt tillsätt dem.
  9. Skölj och tärna zucchini i ca 2 cm tärningar.
  10. Skala morot och kålrot och skär i tärningar ca 2 cm stora.
  11. Tillsätt zucchini, morot och kålrot.
  12. Fortsätt koka grytan i 1 timme på låg värme under lock. Tillsätt ev. lite vatten om grytan börjar koka torrt. Rör då och då.
  13. Smaka av med salt och ev. lite mer kryddblandning.
  14. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer