Grillad lax

Förslagsvis med rostad potatis samt coleslaw med pepparrot. Rödingfilé eller öring går också bra.
Du kan också steka laxen om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform med lite olivolja, salt och peppar.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk ketjap manis (mörk söt soja) eller ostronssås (valfritt)
  • Potatistillbehör: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • Coleslaw: 2 dl matyoghurt (eller blanda majonnäs och creme fraiche)
  • 2 dl finhackad vitkål eller spetskål
  • 2 stora morötter
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Till servering: 0,5 dl riven pepparrot
  • 1 påse grönsallad
  • 4 port salladsdressing
  • 2 tomater grillade i halvor

Tillagning

  1. Potatistillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
  3. Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
  5. Sätt igång grillen.
  6. Gör under tiden coleslaw: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, lägg dem tvärs över grillgallret och grilla på medelvärme cirka 8 minuter på var sida.
  8. Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet. Ta också ett varv med vitpepparkvarnen samt gärna lite flingsalt på.
  9. Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer