Citronglaze

Citronglaze är en slags grillsås med citron, vitlök, chili och honung. Citronglazen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Detta är ingen marinad utan ska bara penslas på under och vid servering.

Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.

Tänk på att om du penslar kyckling så dela såsen i två skålar. Använd halva glazen att pensla på när kycklingen grillas och andra halvan att pensla på precis innan servering. 

8 portioner citronglace

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 1 röd spansk chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk maizena
  • 3 msk honung
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citronerna.
  2. Riv skal grovt av en citron.
  3. Dela dem och pressa ur saften och lägg skal samt saft i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor.
  4. Skölj och finhacka chili och tillsätt den.
  5. Skala och pressa i vitlök.
  6. Rör i maizenan och tillsätt honung.
  7. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Koka några minuter under omrörning.
  8. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar.
  9. Citronglacen är nu klar att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer