Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis

Introduktion och förberedelse

Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis toppat med lite gräslök.

Serveringsförslag

  • Laxen kan serveras som på bilden med pressad kokt potatis.
  • Fler förslag på tillbehör är vanlig kokt potatis, färskpotatis eller delikatesspotatis; ris, råris eller havreris; pasta som tagliateller eller fettucine eller servera med annat valfritt tillbehör.
  • Vidare hade jag en sallad av tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grovhackad babyspenat med vinäger och olivolja.

Varianter

  • Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet.
  • I vitvinssåsen kan du ha örter som hackad dragon.
  • Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).

Hur mycket fisk ska jag köpa?

Räkna 4 bitar lax à ca 150 gram. Köp kravmärkt eller MSC-märkt fisk. Gärna en färsk bit laxsida med skinnet kvar. Det finns också fina portionsförpackade frysta laxbitar som du får tina innan.

Vintips

Till laxen passar ett kylt vitt vin som Chablis (lite exklusivare) eller en valfri Chardonnay.

Grillad laxfilé med smakrik vitvinssås och pressad potatis passar mycket bra ihop.
Grillad laxfilé med smakrik vitvinssås och pressad potatis passar mycket bra ihop.

4 portioner grillad lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tärning fiskbuljong
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl torr vermouth
  • 2 ljus maizenaredning (valfritt)
  • 0,5 dl hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och börja koka potatis om du vill ha det till. Tänd grill.
  2. VITVINSSÅS: skala och hacka lök fint.
  3. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  4. Häll på 3 dl vatten. Koka ner till 1/3 och sila bort löken. Spara såsen och häll tillbaka i pannan.
  5. Tillsätt grädde, fiskbuljongtärning och vitvinsvinäger. Koka under omrörning i några minuter.
  6. Smaka av med vermouth så att syrligheten är lagom samt salt och vitpeppar.
  7. Red eventuellt med lite ljus maizenaredning för önskad tjocklek.
  8. Tillsätt gräslök innan servering.
  9. GRILLA ELLER STEK LAXEN. Grillar du laxen så gnid in den i lite olivolja, salta och peppar. Lägg på hett oljat galler med sidan utan skinn nedåt först. Grilla någon minut och prova så att laxen lossnar försiktigt med en grilltång samt vänd sedan och grilla laxen klart på skinnsidan i 4 minuter. Du kan också laxen på spett i kuber. Eller använda sk fiskgaller.
  10. Servera den grillade laxen med vitvinssåsen, pressad potatis samt grönsaker eller sallad som tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (droppa över vinäger och olivolja).
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 466 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-19