Grillad lax med avokadosalsa

Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med kokt färskpotatis.
Räkna 4 portionsbitar lax på ca 130 gram styck. Det finns portionsvis frysta som bara är att tina. Eller köp en fin färsk bit laxsida med skinn och skär ut valfritt stora portionsbitar. Se till att skinnet är fjällat.
Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax. Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay.
Välj god fin kallpressad olivolja. Likaså fin vällagrad vit- eller rödvinsvinäger. Ju godare desto godare salsa.
Citron- eller limesklyftor är gott till laxen.
Vidare kan du ha i hackad färsk koriander i salsan samt att garnera laxen med om du gillar det.
Hackad färsk basilika och bladpersilja passar också i salsan.
Laxen kan också stekas i panna eller i ugn.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 520 gram laxfilé med skinn
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 600 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • Avokadosalsa: 2 avokados
  • 3 stora tomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 spansk röd chili

Tillagning

  1. Skrubba och rensa potatis. Sätt igång grillen.
  2. Börja koka potatis (tar ca 20 minuter beroende på storlek).
  3. Gör salsan: Dela avokado och ta ur kärnan. Gröp ur innanmätet med en sked och tärna avokadon samt lägg i en stor skål.
  4. Skölj och tärna tomater och lägg i skålen.
  5. Skala och finhacka rödlöken.
  6. Dela samt skär bort kärnor samt det vita ur chilifrukten. Finhacka chili frukten och tillsätt till skålen.
  7. Smaka av salsan med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  8. Vänd laxen i olivolja, salt och peppar runt om i en skål.
  9. Dags att grilla: Gör ev. rent gallret och torka av. Se till att gallret är hett. Lägg laxen med köttsidan nedåt och rör ej i några minuter utan låt få yta och grillrand så lossar laxen om du petar loss den underifrån med en stekspade eller grillspade.
  10. Vänd laxen och grilla den klart med skinnsidan nedåt. Sänk ev. värmen. Lägg gärna på lock om din grill har det. Grilla tills laxen är genomstekt. Kolla med en gaffel och stick lite om laxköttet är fast, ljust rosa och flikar sig är laxen färdiggrillad.
  11. Servera den grillade laxen med kokt färskpotatis samt salsan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer