Lax med rostade rotfrukter och coleslaw

Ugnstekt lax med rostad potatis, morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.
Räkna 4 bitar laxfilé runt 130-150 gram styck.

4 portioner lax med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade rotfrukter: 8 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 0,5 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Coleslaw med äpple: 250 gram vitkål
  • 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala potatis, morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  7. Lägg laxen i en ugnsform och blanda med olivolja; strö över salt och peppar.
  8. Ugnsstek laxen i ca 10-15 minuter till den är genomstekt. Skär i en laxbit och se om laxen flagar sig - då är den klar.
  9. Strimla vitkålen så fint du kan och lägg i en skål. Tillsätt saltet och arbeta in det med händerna i kålen så att kålen mjuknar. Tillsätt matyoghurt samt majonnäs och peppar. Riv äpplet fint och blanda i det.
  10. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och coleslawen (vitkålssalladen). Strö gärna över lite finhackad bladpersilja eller om du har blad från rotsellerin så kan du hacka dem istället.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer