AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hollandaisesås

Hollandaisesås Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat.
Hollandaisesåsen serveras varm. Du kan spara hollandaisesås men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.
Vitt vin av ekfatslagrad chardonnay passar ofta att dricka till rätter med Hollandaisesås.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port hollandaisesås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 1 dl citronsaft
  • 4 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram smält smör
  • 0,5 tsk socker

Tillagning:

  1. Koka ner citronsaft till hälften. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt svalna något till fingervärme.
  2. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  3. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  4. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  5. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  6. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  7. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  8. Smaka av hollandaisen med att vispa i citronsaften, salt, socker och peppar.
  9. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller citronsaft.
  10. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.


 

Fler recept ur samma kategori som Hollandaisesås:

Svampsås
Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.
Gratängsås sås till gratäng
Gratängsås. En vit god grundsås att gratinera valfri gratäng. Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har. Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong. Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med riven muskot (du kan också skippa ägget).
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Se alla recept ur kategorin Såser
Kycklingspett med ananas
Kycklingspett med ananas. Goda och enkla ananas- och kycklingspett att grilla eller laga i ugn.
Kyckling och ananas passar gott ihop och gillas av många. Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker.
Sås med grekisk yoghurt smaksatt med vitlök är också gott till.
Ljus lageröl passar bra att dricka till.
Sötsur vegetarisk quorngryta
Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladpaj med valnötter
Chokladpaj med valnötter. En kladdig och mumsig paj eller tårta med choklad. Serveras varm med vaniljglass, hallonsorbet, vispad grädde, körsbärssylt eller passionsfrukt.
Vill du ha fina bitar till dessert så kan du stämpla ut rundlar och servera på tallrik. Pajen är dock för lös att skäras i bitar så den får annars skedas upp.
En slags bakad chokladmousse utan mjöl. Tillsätter du ca en dl vetemjöl får du en något fastare chokladkaka likt kladdkaka.
Glutenfri (utan mjöl). Med laktosfritt smör får du en även en laktosfri chokladtårta.
Kladdig chokladtårta chokladkaka
Kladdig chokladtårta eller chokladkaka. En chokladtårta med mjuk, kladdig, fyllig chokladbotten och toppad med chokladglasyr (smörkräm med choklad).
Du kan smaksätta chokladglasyren med lite mintkakor After Eight.
Chokladtårtan kan garneras på olika sätt. Ex. kan du göra mönster i chokladen med en slev; eller strö över silverkulor; spritsa ut mönster med vit choklad eller mörk choklad; placera ut rostade halverade marschmallows; strö över hackade hasselnötter, pistage eller mandel. Pudra kakao i mönster. Färska hallon eller jordgubbar.
Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.
Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Servera med mousserande vin som champagne, cava eller cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Musslor i vitt vin Moules marinièrs
Musslor i vitt vin: Moules marinièrs. Musslor kokta i vitt vin med lök och lite grädde. Ett musselrecept gott med vitlöksbröd, nybakt bröd eller baguette. Eller pommes frites som i Belgien.
Som dryck passar ett friskt vitt vin eller god fruktig belgisk trappist öl som Leffe.
Musslor för två huvudrätter (räcker till fyra förrätter).
Döda musslor känner du igen på att de ej sluter sig utan håller sig öppna (rensa bort dem) när du köpt dem. Sedan när de kokas så öppnar sig musslorna - musslor som inte öppnar sig ska du också slänga.
En skalkniv är bra att rensa musslorna med och skära bort ev skägg och skrapa bort smuts från musslorna.
Korvgryta med chorizo GI
Korvgryta med chorizo. En GI eller LCHF anpassad korvgryta serverad med quinoa eller valfritt tillbehör.
Grytan får god smak av bla tomat, morot, chili, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
Du kan koka med extra grönsaker som blomkål, gröna bönor, rotselleri, kokta kidneybönor, vita bönor, linser osv om du önskar (speciellt om du ej vill ha quinoa till - så blir det lite matigare).

Hotch-potchsoppa
Hotch-potchsoppa. En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött, gärna med ben blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat

Gilla oss på Facebook