Laxspett med hollandaisesås

Laxspett med hollandaisesås, paprika, rödlök, sparris och kokt potatis. Laxspetten kan grillas på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.
Du behöver fyra grillspett i trä eller metall. Använder du trä så lägg dem i blöt någon halvtimme innan.

4 portioner laxspett med hollandaisesås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • Hollandaisesås: 1 dl citronsaft
  • 4 äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram smält smör
  • 0,5 tsk socker
  • Tillbehör: 12 färskpotatisar, fast potatis eller delikatesspotatis
  • 1 knippe sparris, grön eller vit
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Tänd grillen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Förbered hollandaisesåsen: Koka ner citronsaft till hälften. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt svalna något till fingervärme.
  3. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad.
  4. Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
  5. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat.
  6. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt.
  7. Förbered laxspetten: Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda med olivolja, citron, salt och peppar.
  8. Skölj och skär paprika i tärningar. Skala och klyfta rödlök i grova bitar.
  9. Fördela och varva lax med paprika och rödlök på spett.
  10. Borsta potatis och skär bort fula delar. Eller skala den. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i folie och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter.
  12. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  13. Gör under tiden hollandaisesåsen: Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma. Ta av från vattenbadet så fort de börjar bli för varma, runt 65 grader, och stelna - du ska inte göra äggröra!
  14. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget.
  15. Smaka av hollandaisen med att vispa i citronsaften, salt, socker och peppar. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med någon matsked vatten eller citronsaft.
  16. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
  17. Dela sparrisen i halvor och koka dem i 5 minuter i lite lättsaltat vatten.
  18. Servera laxspetten med sparrisen, hollandaisesåsen, potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer