Stekt lax

Grundrecept på stekt laxfilé i bit med eller utan skinn. Använd gärna en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader. Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först. Laxen kan också vändas i lite vetemjöl, grahamsmjöl eller ströbröd innan du steker den.

Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Stekt lax kan serveras med de flesta tillbehör. Några förslag är: Hollandaisesås, citronklyfta, kokt sparris och delikatesspotatis; eller vitvinssås, kokta sockerärtor och pressad potatis; eller en bulgursallad samt en kall yoghurtsås.

Laxen kan såklart grillas också. Då är det en fördel att laxen har skinn så du kan grilla klart laxen på skinnsidan. Ge först laxen färg på riktigt hett galler. Vänd den försiktigt och grilla några minuter till önskad stekgrad. 

2 portioner stekt lax

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 300 gram laxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Värm en stekpanna och lägg i smör eller olivolja.
  2. Salta och peppra laxen.
  3. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida. Skinnsidan nedåt först om laxfilén har skinn.
  4. Sätt gärna i en termometer om du är osäker på hur du vill ha din lax stekt. 50-55 grader är lagom.
  5. Stekt lax ska gå att dela i flagor men blir torr om den är för genomstekt. Jag gillar när den har en liten kärna av rå lax i mitten.
  6. Ta upp och låt laxen vila några minuter innan servering med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer