Laxkotlett med gräslökssås

Introduktion och förberedelse

Grillad eller stekt laxkotlett med en god vitvinssås smaksatt med Vermouth och gräslök.

Serveringsförslag

Gott till laxkotlett är råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv.

Portionsberäkning

Räkna 4 stycken laxkotletter på runt 160 gram styck då en del är skinn och ben. Eller ta efter tycke.

Varianter

  • Laxkotlett kan bytas mot vanlig laxfilé med eller utan skinn.
  • Du kan ha hackad dragon och persilja i såsen samt smaksätta med dijonsenap.
  • Vermouth kan ersättas med mer vitvinsvinäger samt en 1/2 tsk socker.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du med fördel ta riktig fiskbuljong.
  • Fryst hackad gräslök och fryst spenat kan bytas mot någon dl hackad färsk gräslök och en stor påse färsk spenat.

Vintips

Till laxkotletterna passar ett fylligt vitt vin ex. Grûner Weltliner från Österrike; en ekfatslagrad Chardonnay; eller Semillon från Australien osv.

4 portioner laxkotlett med gräslökssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700-800 gram laxkotletter
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • GRÄSLÖKSSÅS: 2 schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 1,5 msk mjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vit Vermouth
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 35 gram fryst gräslök
  • TILLBEHÖR: 200 gram fryst spenat
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 4 port råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv efter smak
  • 4 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Förbered först tillbehör som råris, kokt färskpotatis, pressad potatis, potatismos, basmatiris, quinoa osv efter smak.
  2. Skala och hacka två schalottenlökar fint.
  3. Fräs löken i smöret några minuter i en kastrull.
  4. Pudra över mjölet och fräs runt.
  5. Tillsätt vattnet och vispa ut mjölet.
  6. Tillsätt grädde, vinäger, vermouth, salt, peppar samt buljongtärning och rör samt låt koka på medelvärme under tiden du lagar lax och spenat.
  7. Lägg spenaten i en kastrull och värm den i smör och olivolja, salt, peppar och ev. riven muskot. Håll varm.
  8. Torka av laxkotletterna med lite papper. Lägg dem på en tallrik och vänd dem i olivolja, salta och peppra dem.
  9. Värm en grillpanna (eller grilla på utegrill) eller stekpanna och laga laxen 2-3 minuter på varje sida så att den får grillränder och färg. Låt den sedan eftersteka på lite lägre värme ca 5 minuter så att laxen blir genomstekt men inte för länge så den blir torr. Ett tips är att täcka över laxen med ett lock eller folie då.
  10. Hacka gräslöken fint och rör ut i såsen. Spä ev. såsen med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med salt, peppar och ev. lite vinäger eller citron.
  11. Servera laxkotletterna med gräslökssåsen, spenat, citronklyfta och gott tillbehör (råris el. kokt potatis osv efter smak).
E-mail
Medel: 2.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 601 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-01