Rostade rotfrukter med äpple

Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

4 portioner rostade rotfrukter med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 200 gram sötpotatis
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, sötpotatis, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  6. Dela äpplen och skär bort kärnhuset. Skär i grova klyftor.
  7. Plocka rosmarin från kvisten.
  8. Ta ut rotfrukterna, tillsätt äppelklyftor samt rosmarin och vänd runt.
  9. Baka i ytterligare 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  10. Ta ut och smaka av med flingsalt. Lägg upp i fat eller skål samt servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer