Rostade rotfrukter med äpple

Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

4 portioner rostade rotfrukter med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 200 gram sötpotatis
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, sötpotatis, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  6. Dela äpplen och skär bort kärnhuset. Skär i grova klyftor.
  7. Plocka rosmarin från kvisten.
  8. Ta ut rotfrukterna, tillsätt äppelklyftor samt rosmarin och vänd runt.
  9. Baka i ytterligare 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  10. Ta ut och smaka av med flingsalt. Lägg upp i fat eller skål samt servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer