Wokad lax med grönsaker

Wokad lax med grönsaker och kokosmjölk. Servera med nudlar eller med jasminris. En thaivariant på wokad lax. En thaivariant på wokad lax.
Andra goda grönsaker att ha i är bambuskott, gröna bönor, paprika, purjolök, rödlök, aubergine med mera.
Vidare kan man ha i färsk röd chili efter smak, chiliolja, några blad thaibasilika, hackad citrongräs, färsk ingefära, limeblad samt smaksätta med lite kaffirlimejuice.

4 portioner wokad lax med grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 g laxfilé i kuber 2x2 cm
  • 3 msk matolja som rapsolja
  • 200 g champinjoner
  • 300 g zucchini
  • 3 tomater
  • 100 gram sockerärtor
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk röd eller grön currypasta
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • TILLBEHÖR: 4 port kokta äggnudlar eller jasminris

Tillagning

  1. Förbered ingredienser och koka under tiden upp vatten till nudlarna.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 2x2 cm stora.
  3. Rensa och skiva champinjoner. Skölj och tärna zucchini samt tomater i 2x2 cm stora bitar. Skär sockerärtor i sneda grova bitar.
  4. Hacka färsk koriander grovt.
  5. Koka nudlarna eller riset enligt paket.
  6. Hetta upp en wok. Häll i 1 msk olja.
  7. Fräs laxen runt om. Ta upp den och lägg på en tallrik vid sidan.
  8. Fortsätt med en msk olja och fräs svampen några minuter tills all vätska kokat in. Lägg över med laxen.
  9. Fräs sedan zucchini, tomater samt currypasta i en msk olja ca 2-3 minuter. Rör om.
  10. Häll i vatten, fiskbuljong och kokosmjölk och koka upp.
  11. Lägg tillbaka lax och svamp i woken och blanda runt.
  12. Tillsätt sockerärtor och koka upp. Rör om försiktigt.
  13. Blanda ner färsk koriander.
  14. Smaka av med salt.
  15. Blanda i och runt nudlarna eller servera med jasminris och servera laxen direkt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer