Wokad lax med grönsaker

Introduktion och förberedelse

Wokad lax med grönsaker och kokosmjölk. Servera med nudlar som äggnudlar, risnudlar eller ris som jasminris.

En thaivariant på wokad lax.

Varianter

  • Andra goda grönsaker att ha i är bambuskott, gröna bönor, paprika, purjolök, rödlök, aubergine med mera.
  • Vidare kan man ha i färsk röd chili efter smak, chiliolja, några blad thaibasilika, hackad citrongräs, färsk ingefära, limeblad samt smaksätta med lite kaffirlimejuice.
  • Istället för wok kan du laga laxgrytan i en gryta eller panna med höga kanter.
  • Du kan tärna färsk eller tinad laxfilé. Eller köpa färdig tärnad fryst lax som du tinar innan i kylen.

4 portioner wokad lax med grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram laxfilé i kuber 2x2 cm
  • 3 msk matolja som rapsolja
  • 200 gram champinjoner
  • 300 gram zucchini
  • 3 tomater
  • 100 gram sockerärtor
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 msk röd eller grön currypasta
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • TILLBEHÖR: 4 port kokta äggnudlar, breda risnudlar eller jasminris

Tillagning

  1. Förbered ingredienser och koka under tiden upp vatten till nudlarna.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 2x2 cm stora.
  3. Rensa och skiva champinjoner. Skölj och tärna zucchini samt tomater i 2x2 cm stora bitar. Skär sockerärtor i sneda grova bitar.
  4. Hacka färsk koriander grovt.
  5. Koka nudlarna eller riset enligt paket.
  6. Hetta upp en wok. Häll i 1 msk olja.
  7. Fräs laxen runt om. Ta upp den och lägg på en tallrik vid sidan.
  8. Fortsätt med en msk olja och fräs svampen några minuter tills all vätska kokat in. Lägg över med laxen.
  9. Fräs sedan zucchini, tomater samt currypasta i en msk olja ca 2-3 minuter. Rör om.
  10. Häll i vatten, fiskbuljong och kokosmjölk och koka upp.
  11. Lägg tillbaka lax och svamp i woken och blanda runt.
  12. Tillsätt sockerärtor och koka upp. Rör om försiktigt.
  13. Blanda ner färsk koriander.
  14. Smaka av med salt.
  15. Blanda i och runt nudlarna eller servera med jasminris och servera laxen direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 397 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-02