Brandy Alexander

Introduktion och förberedelse

Brandy Alexander är en klassisk drink med brandy som konjak, kakaolikör - crème de cacao - samt lite grädde och mjölk som toppas med riven muskot.

En klassisk drink du skakar i shaker med is och serverar i cocktailglas samt drömmer dig bort till 20-talets Downtown Abbey. Sägs också varit John Lennons favoritdrink.

Du behöver en shaker, isbitar och cocktail- eller martiniglas.

Kyl gärna glaset i kylen eller frysen innan.

Ett alternativ är att servera med isbitar i ett lågt tumbler glas.

Drinken är med på IBA drinklista över klassiska cocktails.

Val av ingredienser

  • Som konjak kan du ta en Fine, trestjärning eller VSOP eller valfri lagrad konjak.
  • Som kakaolikör kan du ta Bols Créme de Cacao Brown (finns på Systembolaget). Ett annat märke är De Kuyper.
  • I engelska recept ska man ha "half and half" cream som är 10-12 % fett. Så jag ersätter det med hälften vanlig grädde 40% och hälften mjölk 3%. Man kan också ta kaffegrädde som är 12%.

Serveringsförslag

  • Passar till cocktail, fördrink, aperitif eller efter maten.
  • Vill du ha något att tugga på till så passar salta pinnar, chips, jordnötter eller hemrostade nötter till.

1 Brandy Alexander cocktail

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 3 cl konjak eller brandy
  • 3 cl kakaolikör Créme de Cacao Brown
  • 1,5 cl grädde 40%
  • 1,5 cl mjölk 3%
  • 1/3 krm riven muskot

Tillagning

  1. Sätt glaset - martini- eller cocktailglas - i kyl eller frys så det är kallt.
  2. Lägg ca 8 isbitar i en shaker.
  3. Mät upp konjak, kakaolikör, grädde och mjölk.
  4. Skaka och sila upp i glaset.
  5. Riv över lite muskot och servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 141 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.