Vita bönor i tomatsås

Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.
Koka gärna egna vita bönor - det blir godast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.
Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.
De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.
Hemgjorda vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.
Andra goda kryddor som passar med vita bönor i tomatsås är paprika, curry eller spiskummin.

4 portioner vita bönor i tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta små eller stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Förslagsvis dagen innan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull. Tillsätt kokta vita bönor och olivolja.
  3. Fräs några minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, basilika, salt, peppar och socker.
  5. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten - ca 3 dl - så att det blir en såsaktig konsistens.
  7. Låt koka några minuter - gärna 15 minuter.
  8. Smaka av de vita bönorna med salt, peppar och socker.
  9. Nu kan du servera dina vita bönor i tomatsås till det du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer