Vita bönor i tomatsås

Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.
Koka gärna egna vita bönor - det blir godast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.
Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.
De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.
Hemgjorda vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.
Andra goda kryddor som passar med vita bönor i tomatsås är paprika, curry eller spiskummin.

4 portioner vita bönor i tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta små eller stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Förslagsvis dagen innan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull. Tillsätt kokta vita bönor och olivolja.
  3. Fräs några minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, basilika, salt, peppar och socker.
  5. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten - ca 3 dl - så att det blir en såsaktig konsistens.
  7. Låt koka några minuter - gärna 15 minuter.
  8. Smaka av de vita bönorna med salt, peppar och socker.
  9. Nu kan du servera dina vita bönor i tomatsås till det du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer