Vita bönor i tomatsås

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.

Koka gärna egna vita bönor - det blir godast och billigast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.

Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.

De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.

Vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.

Andra goda kryddor som passar med bönorna är paprika, curry eller spiskummin.

4 portioner vita bönor i tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta små eller stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Förslagsvis dagen innan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull. Tillsätt kokta vita bönor och olivolja.
  3. Fräs några minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, basilika, salt, peppar och socker.
  5. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten - ca 3 dl - så att det blir en såsaktig konsistens.
  7. Låt koka några minuter - gärna 15 minuter.
  8. Smaka av de vita bönorna med salt, peppar och socker.
  9. Nu kan du servera dina vita bönor i tomatsås till det du önskar.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer