Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan

Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.

4 portioner ugnstekt torsk med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis med fint skal du kan koka utan att skala
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 50 gram ruccola
  • 1 citron

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj pannan eller formen med olivolja.
  5. Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och pressa vitlök.
  6. Riv osten fint.
  7. Blanda soltorkade tomater i en liten skål med olivolja, pressad vitlök och chiliflakes.
  8. Lägg fisken i pannan eller formen med några cm mellanrum.
  9. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan.
  10. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  11. Fördela de hackade soltorkade tomaterna över torskbitarna och sätt in i ugnen.
  12. Strö över och fördela den rivna osten på torsken.
  13. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25-30 minuter, beroende på storlek).
  14. Skala morötterna och skala samt klyfta rödlöken. Skär morötterna i grova slantar. Lägg i morötter och rödlök att koka med potatisen de sista tio minuterna. Eller koka i en egen kastrull eller i mikron några minuter.
  15. Skölj och klyfta en citron i fyra delar.
  16. Skölj ruccolasalladen.
  17. Servera torsken med soltorkade soltorkade tomater med kokt potatis, kokt morot, kokt rödlök, ruccola samt citronklyfta.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer