Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan

Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.

4 portioner ugnstekt torsk med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis med fint skal du kan koka utan att skala
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 50 gram ruccola
  • 1 citron

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj pannan eller formen med olivolja.
  5. Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och pressa vitlök.
  6. Riv osten fint.
  7. Blanda soltorkade tomater i en liten skål med olivolja, pressad vitlök och chiliflakes.
  8. Lägg fisken i pannan eller formen med några cm mellanrum.
  9. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan.
  10. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  11. Fördela de hackade soltorkade tomaterna över torskbitarna och sätt in i ugnen.
  12. Strö över och fördela den rivna osten på torsken.
  13. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25-30 minuter, beroende på storlek).
  14. Skala morötterna och skala samt klyfta rödlöken. Skär morötterna i grova slantar. Lägg i morötter och rödlök att koka med potatisen de sista tio minuterna. Eller koka i en egen kastrull eller i mikron några minuter.
  15. Skölj och klyfta en citron i fyra delar.
  16. Skölj ruccolasalladen.
  17. Servera torsken med soltorkade soltorkade tomater med kokt potatis, kokt morot, kokt rödlök, ruccola samt citronklyfta.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer