Tranbärssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Gör en sill med tranbär som ger syrlig och fruktig smak åt sillen. Här med torkade tranbär, nerkokt tranbärsjuice, kryddpeppar, gul lök och gräslök som du blandar i och smaksätter fem-minuterssill med. Snabbt och enkelt. Kan ätas direkt men låt gärna stå någon timme eller över natten så får sillen rundare smak.

Här med 5-minuterssill som är redan är inlagd och som är klar att krydda. Använde en från Abba som heter Inläggningssill På 5 Minuter - 1 pkt på 420 gram. Du kan även lägga in egen sill eller strömming - läs mer här. Räkna inte med att tranbärssillen håller mer än några dagar i kylen för säkerhetsskull - om du inte har gjort en riktig ättikslag och tillsatt lite extra ättika - då får du en hållbar sill.

4 port tranbärssill, ca en 0,5 liters glasburk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt, 420 gram, 5-minuters sill eller inlagd sill färdig att krydda
  • 1,5 dl tranbärsjuice
  • 5 kryddpepparkorn
  • 8 torkade tranbär
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk gräslök (valfritt)
  • 1 msk ättika 12 %

Tillagning

  1. Häll upp tranbärsjuicen i en kastrull. Låt koka på medelvärme tills den halverats.
  2. Dela eller grovhacka tranbären om du vill. Skala och skär löken i ringar eller strimlor.
  3. Tillsätt och blanda i tranbär, lök, ättika och kryddpeppar i tranbärsjuicen och koka upp en gång. Ställ åt sidan att svalna helt.
  4. Häll av lagen från sillen ner i tranbärsjuicen. Blanda.
  5. Skär eller klipp sillen i bitar och lägg i en skål eller glasburk med lock. Varva med lagen samt lök och tranbär.
  6. Tranbärssillen kan ätas direkt men låt gärna stå i kylen någon timme eller över natten innan servering för rundare smak. Förvaras i kylen.
  7. Vid servering kan sillen garneras med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.