Torkad Karljohansvamp

Torkad Karljohansvamp blir mycket hållbar och god till matlagning.

Lättast är att torka i en svamptork även kallad torkmaskin eller dehydrator. Men det går också att torka i rumsvärme eller varmluftsugn.

7 dl torkad Karljohansvamp

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 7 tim
  • Klart på: 7 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 liter rensad färsk Karljohanssvamp, skivad i bitar

Tillagning

  1. Rensa Karljohansvampen och ta bort smuts och skär bort fula delar som maskhål osv. Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor.
  2. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara. Kontrollera gärna anvisningarna i manualen.
  3. UTAN UGN: Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar) med hushållspapper under. Torka i en vecka tills de är torra. Vänd gärna runt dem någon gång per dag. Tips är att ställa gallren med svampen på ett ställe med lite värme under - jag brukar balansera dem och luta en ända över mot ett element och den andra ändan på en stol eller pall.
  4. I UGN: Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn. Vänd runt dem 2-3 gånger. Över 50 grader kan svampen bli besk.
  5. Karljohansvampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
  6. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock - håller i minst något år.
  7. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter. Häll av och krama ur. Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till. Även gott med lite hackad vitlök i på slutet. Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med. Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
Karljohansvamp skivad i bitar redo att torkas i svamptorken.
Karljohansvamp skivad i bitar redo att torkas i svamptorken.
Svampen i torken i lager innan torkning.
Svampen i torken i lager innan torkning.

Användning

  • Jättegoda att smula över såser, soppor, wok, renskav, med mera.
  • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på.
  • Eller stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
  • Kan smulas eller läggas torkade i maten. Även läggas i blöt 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minuter.

Du behöver

  • Rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta 0,3 - 1 liter.
  • Torkar du utan ugn eller dehydrator behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ myggnät spända i en träram. Lägg den gärna så solen kommer åt dem och torkar lite extra på dagen.

I dehydrator eller torkmaskin

Enklast är att använda en torkmaskin eller dehydrator och följa dess instruktioner eller se recept nedan.

Jag investerade i en svamptork även kallad dehydrator och torkade min Karljohansvamp i den.
Jag investerade i en svamptork även kallad dehydrator och torkade min Karljohansvamp i den. Det går även att torka utan torkmaskin - i rumsvärme eller varmluftsugn.

E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-31

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer