Torkad Karljohansvamp
Torkad Karljohansvamp blir mycket hållbar och god till matlagning.
Lättast är att torka i en svamptork även kallad torkmaskin eller dehydrator. Men det går också att torka i rumsvärme eller varmluftsugn.
Tillagning
- Rensa Karljohansvampen och ta bort smuts och skär bort fula delar som maskhål osv. Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor.
- I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara. Kontrollera gärna anvisningarna i manualen.
- UTAN UGN: Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar) med hushållspapper under. Torka i en vecka tills de är torra. Vänd gärna runt dem någon gång per dag. Tips är att ställa gallren med svampen på ett ställe med lite värme under - jag brukar balansera dem och luta en ända över mot ett element och den andra ändan på en stol eller pall.
- I UGN: Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn. Vänd runt dem 2-3 gånger. Över 50 grader kan svampen bli besk.
- Karljohansvampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
- Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock - håller i minst något år.
- Använd dem som torkad svamp i matlagning. Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter. Häll av och krama ur. Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till. Även gott med lite hackad vitlök i på slutet. Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med. Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
Användning
- Jättegoda att smula över såser, soppor, wok, renskav, med mera.
- Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på.
- Eller stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
- Kan smulas eller läggas torkade i maten. Även läggas i blöt 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minuter.
Du behöver
- Rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta 0,3 - 1 liter.
- Torkar du utan ugn eller dehydrator behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ myggnät spända i en träram. Lägg den gärna så solen kommer åt dem och torkar lite extra på dagen.
I dehydrator eller torkmaskin
Enklast är att använda en torkmaskin eller dehydrator och följa dess instruktioner eller se recept nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal