Torkad Karljohansvamp

Introduktion och förberedelse

Torkad Karljohansvamp blir mycket hållbar och god till matlagning.

Lättast är att torka i en svamptork även kallad torkmaskin eller dehydrator. Men det går också att torka i rumsvärme eller varmluftsugn.

Användning

 • Jättegoda att smula över såser, soppor, wok, renskav, med mera.
 • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på.
 • Eller stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
 • Kan smulas eller läggas torkade i maten. Även läggas i blöt 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten någon minuter.

Du behöver

 • Rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta 0,3 - 1 liter.
 • Torkar du utan ugn eller dehydrator behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ myggnät spända i en träram. Lägg den gärna så solen kommer åt dem och torkar lite extra på dagen.

I dehydrator eller torkmaskin

Enklast är att använda en torkmaskin eller dehydrator och följa dess instruktioner eller se recept nedan.

Jag investerade i en svamptork även kallad dehydrator och torkade min Karljohansvamp i den.
Jag investerade i en svamptork även kallad dehydrator och torkade min Karljohansvamp i den. Det går även att torka utan torkmaskin - i rumsvärme eller varmluftsugn.

7 dl torkad Karljohansvamp

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 7 tim
 • Klart på: 7 tim 30 min

Ingredienser

 • 1,5 liter rensad färsk Karljohanssvamp, skivad i bitar

Tillagning

 1. Rensa Karljohansvampen och ta bort smuts och skär bort fula delar som maskhål osv. Ta bara fin svamp. Skär den i grova bitar och sedan i tunna skivor.
 2. I SVAMPTORK DEHYDRATOR: Placera svampen med lite mellanrum i torken samt torka i ca 7-10 timmar på låg effekt. Kontrollera efter några timmar och när de är helt torra då är de klara. Kontrollera gärna anvisningarna i manualen.
 3. UTAN UGN: Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, plåtar med hål eller galler från kyl/frys funkar) med hushållspapper under. Torka i en vecka tills de är torra. Vänd gärna runt dem någon gång per dag. Tips är att ställa gallren med svampen på ett ställe med lite värme under - jag brukar balansera dem och luta en ända över mot ett element och den andra ändan på en stol eller pall.
 4. I UGN: Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn. Vänd runt dem 2-3 gånger. Över 50 grader kan svampen bli besk.
 5. Karljohansvampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
 6. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock - håller i minst något år.
 7. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter. Häll av och krama ur. Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till. Även gott med lite hackad vitlök i på slutet. Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med. Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-31