Vegetarisk pastasås
Vegetarisk pastasås med tomat, morot, purjolök, salladslök, vitlök, oregano, timjan och grädde.
God sås till pasta av valfri sort ex. skruvar, penne, spagetti eller tagliatelle.
- Såsen kan också användas till lasagne.
- Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller Imat.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan. Salta vattnet och tillsätt några droppar olivolja.
- Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Skölj, dela och strimla purjolöken.
- Skölj och rensa salladslöken. Strimla blasten och sätt åt sidan. Strimla resten och blanda med den vanliga löken.
- Skölj, dela och kärna ur chilin. Finhacka den.
- Fräs all lök samt chili i en stekpanna i 2 msk olivolja eller smör några minuter. Rör då och då.
- Skala under tiden morötter, dela dem på längden och tärna dem.
- Lägg över löken i en stor såskastrull.
- Fräs morötterna i någon msk smör eller olivolja några minuter.
- Tillsätt tomatpuré och fräs runt någon minut.
- Lägg över med löken.
- Tillsätt krossade tomater och skölj ur burken med någon dl vatten. Koka upp och låt pastasåsen koka på svag värme medan du kokar pastan.
- Tillsätt salt, svartpeppar, paprikapulver, timjan samt oregano till pastasåsen.
- Skölj och tärna tomaterna.
- Tillsätt grädde till pastasåsen och koka upp.
- Fräs den strimlade salladslöken några minuter i stekpannan med en msk olivolja eller smör. Sätt åt sidan.
- Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
- Servera såsen med pastan. Toppa pastasåsen med fräst salladslök, tärnad färsk tomat samt ev. riven parmesan.
Parmesan är ej vegetariskt
Servera med riven parmesan på toppen om du vill ha det till. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället eller uteslut parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal