Tomatrisotto
En god klassisk risotto smaksatt med riven parmesan, vitt vin, grönsaksbuljong, hackad tärnad tomat samt basilika.
Tillagning
- Skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
- Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
- Hacka schalottenlöken fint.
- Fräs löken i smör och olja.
- Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
- Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
- Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
- Riv parmesanosten fint.
- Vänd i hälften av de tärnade tomaterna, hälften av basilikan, hälften av parmesanen och smaka av med salt och peppar. Låt bli varmt och späd ev. med buljong om risotton är stabbig - jag gillar när risotton är som krämig likt risgrynsgröt i konsistensen fast med risgryn som är al dente - med tuggmotstånd i kärnan.
- Servera risotton direkt toppad med resten av parmesanosten, hackad basilika och tärnade tomater.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till grillat, fisk, skaldjur eller grönsaker.
Tips
- Här hittar du andra varianter på risotto.
- Skippa smöret och riven parmesan om du vill ha en vegan tomatrisotto.
Uppskattat näringsvärde per portion: 365 kcal