Tomatrisotto

En god klassisk risotto smaksatt med riven parmesan, vitt vin, grönsaksbuljong, hackad tärnad tomat samt basilika. Gott som tillbehör till grillat, fisk, skaldjur eller grönsaker. 

Här hittar du andra varianter på risotto. Skippa smöret och riven parmesan om du vill ha en vegan tomatrisotto. 

2 portioner tomatrisotto

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 200 gram kvisttomater
  • 5 blad färsk basilika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  2. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  3. Hacka schalottenlöken fint.
  4. Fräs löken i smör och olja.
  5. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  6. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  7. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  8. Riv parmesanosten fint.
  9. Vänd i hälften av de tärnade tomaterna, hälften av basilikan, hälften av parmesanen och smaka av med salt och peppar. Låt bli varmt och späd ev. med buljong om risotton är stabbig - jag gillar när risotton är som krämig likt risgrynsgröt i konsistensen fast med risgryn som är al dente - med tuggmotstånd i kärnan.
  10. Servera risotton direkt toppad med resten av parmesanosten, hackad basilika och tärnade tomater.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer