Coastal Bend chili
Coastal Bend chili är ett recept på chili con carne från Houston, Texas.
En härlig lagom het chili med röd chili, nötfärs, tomat, vitlök, paprika och två sorters bönor.
Tillagning
- Skala löken och hacka den fint. Hacka chilin fint. Kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.
- Slå bönorna i en sil och skölj med kallt vatten.
- Bryn färsen hälften i taget i olja i het panna. Lägg över den i en gryta, gärna gjutjärn.
- Fräs därefter lök, chili och paprika i olja. utan att de tar färg och lägg sedan över i grytan.
- Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och buljong. Låt koka upp.
- Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, svartpeppar och basilika. Rör runt.
- Låt småkoka minst 1 timme under lock. Rör då och då. Bäst blir chilin om den får koka 3-4 timmar.
- Skölj bönorna noga och tillsätt dem. Koka upp och håll varmt till servering.
- Servera med kokt ris eller råris, brytbröd och eventuellt en grön sallad.
Serveringsförslag
- Servera chili con carne med kokt ris eller råris, surdegsbröd eller brytbröd och eventuellt en grönsallad.
- En klick créme fraiche eller smetana är också gott på.
Varianter
- Schalottenlöken kan bytas mot 2 gula lökar extra.
- Nötfärsen kan bytas mot älgfärs.
- Svarta bönor och kidneybönor kan du köpa färdigkokta eller koka själv innan. Andra bönor som passar i är vita bönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal