Coastal Bend chili

Coastal Bend chili är ett recept på chili con carne från Houston, Texas.

En härlig lagom het chili med röd chili, nötfärs, tomat, vitlök, paprika och två sorters bönor.

8 portioner Coastal bend chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 2 msk matolja som majsolja eller olivolja
  • 6 schalottenlökar
  • 1 gul lök
  • 3 röda chili
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 röda paprikor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 tärningar köttbuljong
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk basilika
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 burk svarta bönor

Tillagning

  1. Skala löken och hacka den fint. Hacka chilin fint. Kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.
  2. Slå bönorna i en sil och skölj med kallt vatten.
  3. Bryn färsen hälften i taget i olja i het panna. Lägg över den i en gryta, gärna gjutjärn.
  4. Fräs därefter lök, chili och paprika i olja. utan att de tar färg och lägg sedan över i grytan.
  5. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och buljong. Låt koka upp.
  6. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, chilipulver, cayennepeppar, svartpeppar och basilika. Rör runt.
  7. Låt småkoka minst 1 timme under lock. Rör då och då. Bäst blir chilin om den får koka 3-4 timmar.
  8. Skölj bönorna noga och tillsätt dem. Koka upp och håll varmt till servering.
  9. Servera med kokt ris eller råris, brytbröd och eventuellt en grön sallad.
Koka minst en timme men gärna längre upp mot 3-4 timmar.
Koka minst en timme men gärna längre upp mot 3-4 timmar.
Servera med bröd, sallad och ris eller valfria tillbehör.
Servera med bröd, sallad och ris eller valfria tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Schalottenlöken kan bytas mot 2 gula lökar extra. 
  • Nötfärsen kan bytas mot älgfärs. 
  • Svarta bönor och kidneybönor kan du köpa färdigkokta eller koka själv innan. Andra bönor som passar i är vita bönor. 
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-12