Spagetti med tonfisk

Spagetti med tonfisk och crème fraiche smaksatt med chili, vitlök, citron, persilja och en nypa curry serverad med broccoli, morötter och gul lök.
En snabb, god och billig pasta med tonfisk på burk. Köp MSC-märkt tonfisk. Om du vill ha mycket tonfisk så kan du ta en burk extra.
Gott i är också svarta grovhackade oliver. Kapris kan man också ha i.

4 portioner spagetti med tonfisk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 1 burk tonfisk i olja eller vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 citron
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm curry
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 1 gul lök
  • 65 gram eller en liten påse röd mangold eller annan sallad

Tillagning

  1. Börja koka vatten till spagettin. Tillsätt 1 tsk salt och en msk olja till kokvattnet.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull.
  3. Tillsätt chiliflakes samt olivolja. Rör om.
  4. Koka upp oljan med vitlöken och chilin samt ta sedan av från värmen.
  5. Tillsätt tonfisk till kastrullen med oljan.
  6. Tillsätt saften av en halv citron, tahini, salt, peppar och curry.
  7. Mosa tonfisken med en gaffel till en röra. Blanda i crème fraichen och rör till en sås.
  8. Skala och strimla morötter. Skär stammen av broccolin och skala den. Strimla den och lägg med morötterna. Skär broccolibuketterna i halvor. Lägg dem för sig.
  9. Dela och skala löken. Skär den i grova klyftor. Lägg med broccolin.
  10. Koka spagettin enligt paket.
  11. Tillsätt morötter och stjälken av broccolin att koka med pastan efter någon minut.
  12. Tillsätt broccolibuketter och lökklyftor efter ca halva tiden och låt koka med spagettin.
  13. Plocka, skölj samt hacka persilja. Blanda med tonfisksåsen.
  14. Ta ca 1 dl från kokvattnet och rör ut med tonfisksåsen. Smaka av tonfisksåsen med citron, salt och peppar.
  15. Häll av spagetti och grönsaker.
  16. Blanda runt spagettin och grönsakerna med tonfisksåsen i en stor skål eller kastrull.
  17. Servera tonfiskspagettin med grönsallad som ex. röd mangold samt gärna ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer