Smörgåstårtor

Smörgåstårta är en favorit hos många.

Smörgåstårta Smörgåstårtan - återkomsten. Nu är det dags att damma av smörgåstårtan och njuta av klassiska varianter med rostbiff (på bild), räkor eller skinka.

Här hittar du recept på smörgåstårtor av olika slag som med räkor, skaldjur, lax, rostbiff med mera.

Smörgåstårtor finns för alla smaker. Många har sina egna recept och knep. Klassiker med räkor, ägg och lax eller rostbiff och leverpastej är gamla favoriter.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina smörgåstårtor.

Bara fantasi och smak gränsen för vad som är en smörgåstårta och vad man kan göra den av.

Modernare är smörgåstårta med italienska ingredienser som pesto, mozzarella, skinka och tomater. Eller varför inte prova en svensk smörgåstårta med matjessill. Mest uppskattad av de med mer vuxna smaker.

Klassisk bjudmat

Smörgåstårta Bara fantasin sätter gränser för hur du kan garnera din smörgåstårta. Här en ren och vacker smörgåstårta med räkor - en slags skagentårta.

Smörgåstårta är mycket praktisk och klassisk bjudmat. Den har till och med en egen dag den 13 november.

Du kan förbereda tårtan i god tid dagen innan och förvara den i kylen.

Ett tips är att då bara göra grunden - alltså lagren med bröd och fyllning samt sedan plasta in. Garnera och lägg på de översta påläggen högst några timmar innan servering så ser sallad, tomat mm fräscht ut vid servering.

Dessutom blir smörgåstårtan nästan godare av att göras dagen innan den ska serveras.

Sedan är det bara att lägga energi på att duka och ta hand om dina gäster. Maten - smörgåstårtan - är ju klar. En eller flera goda smörgåstårtor vid buffe och högtider som dop, konfirmation, studentmottagningar och födelsedagar brukar göra succé.

En jättesmörgås klädd för fest

En smörgåstårta är egentligen en stor smörgås i flera lager och av en sådan storlek och form samt med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseendet och konsistensen. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg eller till konsistensen krämiga utfyllnader.

Smörgåstårtan serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta. Den sägs ha uppfunnits av Gunnar Sjödahl när denne arbetade vid Wedemarks i Östersund på 1960-talet.

Första lagret bröd till smörgåstårtan 1. Första lagret bröd till smörgåstårtan.

Första fyllningen (med bacon) breds på 2. Första fyllningen breds på.

Andra lagret bröd läggs på (här kavring) 3. Andra lagret bröd läggs på (här kavring).

Andra fyllningen med leverpastej på kavringen 4. Andra fyllningen - här med leverpastejsröra - på kavringen.

Sista lagret bröd (ljus formfranska) 5. Sista lagret bröd - här ljus formfranska.

Smörgåstårtan täcks 6. Smörgåstårtan täcks runt om med sista röran färskost och majonnäs.

Smörgåstårtan garneras 7. Smörgåstårtan garneras med pålägg - här rostbiff.

garnering med rostbiff 8. Använd fantasin och garnera smörgåstårtan med det du gillar. Tips är att försöka få med alla ingredienser på varje tänkt bit tårta. Så att alla får med alla goda pålägg.

Vad passar på smörgåstårta?

Självklart kan du garnera precis som du vill och behöver inte slaviskt följa recept. Du kan hitta på en egen smörgåstårta - tänk på en smörgås och vilka pålägg du gillar sedan är det bara att sätt igång och varva bröd i lager med fyllingar och till sist garnera.

Om vi exempelvis tar en smörgåstårta med lax, räkor, rom, citron och dill kan du också ha tomatklyftor, cocktailtomater, kokt ägg, små salladsblad, gurkskivor, kapris och sådant som passar med skaldjur.

Försök garnera så att varje bit får en bit av garneringen när tåran skärs upp i bitar. Tänk ut lagom rutor eller tårtbitar där du lägger ex. en av varje garnityr som ex. en snurrad laxskiva eller rostbiff, några räkor, en halverad cocktailtomat osv på varje tänkt del.

Plasta tårtan så att garneringen inte torkar. Du kan placera tandpetare i tårtan så att plasten kommer upp och inte ligga direkt mot ev. kladdig garnering.

Tänk på att om du garnerar med ostskivor att täcka över noggrant om tårtan ska stå - ostskivorna ser fula ut i kanterna om de står för länge och torkar.

Några praktiska tips från kocken

  1. Planera din smörgåstårta innan - bröd, pålägg och hur du ska lägga ihop den.
  2. Lägg ut och skär till bröd i tre lager på ex. en stor bricka eller ugnsplåt med smörgåspapper under.
  3. Gör sedan en till två påläggsröror som ska fungera som fyllningar.
  4. Gör sedan iordning allt som ska vara på toppen av smörgåstårtan - en bredbar tjockare röra att bre runt hela tårtan (kan vara färskost med lite majonnäs), vidare salladsblad, finhackad lök, delade coctailtomater osv beroende på val av smörgåstårta.
  5. När du har allting klart så lägger du ihop tårtan med lager av bröd varvat med fyllning och sist toppar med garneringen.
  • Gör gärna 2-3 olika smörgåstårtor med olika smak och pålägg. Förslagsvis en med skaldjur, en med kött och en vego.
  • Om du gör smörgåstårtan dagen innan: Gör då bara grunden - alltså lagren med bröd och fyllning. Vänta med topping och påläggen. Förvara grunden i kylen övertäckt med plast. Stick i några tandpetare om du inte vill att plasten ska ligga mot tårtan. Garnera och lägg på påläggen precis innan upp till några timmar innan servering. Då blir sallad, tomat mm fräscht vid servering.
  • Om tårtan ska serveras vid en mottagning där gästerna kommer vid olika tider under en hel dag är det bättre att göra flera mindre tårtor och ta fram dem ur kylskåpet efter hand. Eller skära upp en del av tårtan i portioner eller liknande och ta fram medan den stora tårtan förvaras i kylen.

Tips på bröd

Det finns färdiga landgångsbröd och bröd till smörgåstårta att köpa. Dock är de inte så vanliga längre. Annars fungerar vitt rostbröd eller formbröd bra. Skär bort kanter om du vill - jag brukar inte göra det på vitt bröd som har så mjuka kanter. Däremot så får man ofta skära bort lite kant så att formen och lager passar ihop.

Kavring som är runt i toppen och har hårdare kant får man skära bort kanten på till rutor som passar. Även modernare bröd som foccacia som du skivar horisontellt blir mycket gott.

Tunnbröd kan du göra smörgåsrullar av som du kan garnera runt. Stora polarkakor är också gott att göra smörgåstårta av.

Tips för att sätta ihop en smörgåstårta

Självklart kan du bygga din smörgåstårta på flera sätt. Att ha en plan och tänka efter före är det viktigaste. Sedan kan man bygga lager med bröd och fyllning samt garnera som man vill.

Exemplet ovan är från smörgåstårta med rostbiff men du kan byta ut bröd och fyllning samt garnering som du vill. Här har jag valt formfranska och kavring men landgångsbröd går också bra såklart (dock är de lite svåra att hitta i affären nuförtiden).

Du kan förbereda smörgåstårtan fram till innan garneringen och sedan förvara i kylen. Den blir fräschast om den garneras färdigt kort tid innan servering så inte salladsblad med mera står i kylen hela natten och slokar.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.