Skumtoppar på pepparkakor

En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på pepparkakor garnerade med strössel. Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du spritsar dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.

Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.

Tänk på att skumtopparna ska stå i kylen och stelna i ca fyra timmar.

35 st skumtoppar på pepparkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 35 runda pepparkakor
  • 150 gram 70 % choklad att pensla skumtopparna med
  • 1 dl strössel eller rostade kokosflingor till garnering

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Lägg ut pepparkakorna på en bricka.
  8. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  9. Spritsa toppar på varje pepparkaka.
  10. Pensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  11. Smält chokladen under omrörning. Pensla översidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  12. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel och strö över skumtopparna.
  13. Ställ in skumtopparna i kylen, räkna ca 4 timmar, och låt stelna.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept