Kokosrutor eller skumrutor

Introduktion och förberedelse

Kokosrutor eller skumrutor är en slags gräddbollar som du skär i rutor och garnerar med kokos.

Riktigt mumsiga till fika, barnkalas, kakbuffé eller fest.

Hemgjorda kokosbollar eller kokosrutor med skum av vispad äggvita och socker vända i rostade kokosflingor.

Du behöver

En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.

Framförhållning

Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också så du behöver lite framförhållning.

Varianter

  • Skum-smeten kan också spritsas till runda skumbollar, skummtoppar eller fyllas som skumsandwich.
  • Skummet kan även smaksättas till chokladskumrutor eller tillsätt några droppar hushållsarom som vanilj, pepparmynta, hallonsaft eller jordgubbssaft.

Garnering

  • Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan vända i kokosflingor. Ett tips är att bara doppa två sidor på rutorna eller en sida på bollarna så blir det lagom med choklad tycker jag.
  • Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Överkurs är att temperera chokladen om du vill ha extra blanka och fina skumrutor som håller sig blanka längre tid.
  • Skumrutorna kan garneras med rostade kokosflingor, färgat strössel eller chokladströssel.
  • Riven choklad eller hyvlad choklad, hyvlada rostad kokos, finhackade nötter som hasselnötter, rostade mandelspån, pistagenötter eller kanderade nötter blir också fint och lite lyxigare.

ca 20 st kokosbollar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 30 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av formen.
  9. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  10. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  11. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  12. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  13. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
  14. Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06