Kokosrutor eller skumrutor
Introduktion och förberedelse
Kokosrutor eller skumrutor är en slags gräddbollar som du skär i rutor och garnerar med kokos.
Riktigt mumsiga till fika, barnkalas, kakbuffé eller fest.
Hemgjorda kokosbollar eller kokosrutor med skum av vispad äggvita och socker vända i rostade kokosflingor.
Du behöver
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Framförhållning
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också så du behöver lite framförhållning.
Varianter
- Skum-smeten kan också spritsas till runda skumbollar, skummtoppar eller fyllas som skumsandwich.
- Skummet kan även smaksättas till chokladskumrutor eller tillsätt några droppar hushållsarom som vanilj, pepparmynta, hallonsaft eller jordgubbssaft.
Garnering
- Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan vända i kokosflingor. Ett tips är att bara doppa två sidor på rutorna eller en sida på bollarna så blir det lagom med choklad tycker jag.
- Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Överkurs är att temperera chokladen om du vill ha extra blanka och fina skumrutor som håller sig blanka längre tid.
- Skumrutorna kan garneras med rostade kokosflingor, färgat strössel eller chokladströssel.
- Riven choklad eller hyvlad choklad, hyvlada rostad kokos, finhackade nötter som hasselnötter, rostade mandelspån, pistagenötter eller kanderade nötter blir också fint och lite lyxigare.
Tillagning
- Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
- Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
- Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
- Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
- Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 30 minuter.
- Rosta riven kokos i en stekpanna.
- Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
- Häll halva kokosmängden i bottnen av formen.
- Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
- Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
- Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
- Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
- Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
- Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal