Skumbollar eller gräddbullar

Introduktion och förberedelse

Skumbollar eller gräddbullar i rutor eller toppar med kokosflingor med mera förslag på topping.

Skumbollarna görs med äggvita, sockerlag och gelatinpulver som vispas till ett hårt skum till rutor eller spritsas till toppar som får stelna.

Serveringsförslag

Riktigt mumsiga till fika, barnkalas, kakbuffé, utflykt, Halloween eller annan fest.

Många namn

Skumbollarna kallas även kokosbollar, kokostoppar, skumtoppar, skumrutor eller skumbollar. I Skåne säger man gräddbullar och i Göteborg kokosmunkar. Kallas även Mums-Mums om de säljs från Cloetta.

Du behöver

En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 30 minuter.

Framförhållning

Tänk på att det tar 3 timmar för rutorna att stelna i kylen också så du behöver lite framförhållning.

Hållbarhet

Hållbarheten är minst någon vecka i kylen - se till att du ej har lök eller vitlök i kylen som då kan "smitta" i smak - trist om rutorna smakar vitlök.

  • Ska du garnera dem innan så är mitt tips att temperera chokladen så håller den sig fin längre tid.
  • Gör du skumrutor kan de frysas in som hel plåt eller skurna i rutor med bakplåtspapper mellan i lager i burk.
  • Gör du skumtoppar kan du nog frysa in också men de är ju lite otympliga så frys dem på en bricka med bakplåtspapper under. När de fryst kan du packa dem tätare. Ta sedan fram och tina på brickan igen så de ej kletar ihop.
  • Låt dem tina i kylen över natten och sedan dekorerar du samma dag eller någon dag innan

Varianter

  • Skum-smeten kan stelna i form och skäras till rutor eller spritsas till runda skumbollar, skummtoppar eller fyllas som skumsandwich.
  • Spritsar du till bollar eller toppar kan man även ha runda smörgåsrån under som de får stå på.
  • Skummet kan även smaksättas med kakao till chokladskumrutor.
  • Tillsätt några droppar hushållsarom som vanilj, pepparmynta, hallonsaft eller jordgubbssaft för valfri smak på skummet.

Enkel variant

En något enklare variant på skumbollar:

  1. Blanda 4,5 dl strösocker, 3/4 dl florsocker, 1 stor äggvita samt 1,5 dl kallt vatten i en bunke.
  2. Vispa ut 1,5 msk gelatinpulver i 1,5 dl sjudande vatten. Sätt åt sidan 5 minuter.
  3. Vispa samman allt i 30 minuter på högsta hastighet.
  4. Blanda 4 dl kokosflingor med 1,5 msk kakao. Bred ut hälften i en långpanna med höga kanter 20x30 cm. Häll i massan och strö resten av kokosen över.
  5. Låt stelna ca 2-3 timmar i kyl. Skär i rutor. Doppa sidorna i kokosen som är kvar i pannan.

Garnering

  • Du kan blanda kokosflingor med 1,5 msk kakao.
  • Du kan doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan vända i kokosflingor. Ett tips är att bara doppa två sidor på rutorna eller en sida på bollarna så blir det lagom med choklad tycker jag.
  • Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - jag tycker 55% choklad är lagom. Du kan även ta blockchoklad, mjölkchokladknappar, vanlig mjölkchoklad eller blanda som du vill.
  • Överkurs är att temperera chokladen om du vill ha extra blanka och fina skumrutor som håller sig blanka längre tid.
  • Skumrutorna kan garneras med rostade kokosflingor; färgat strössel eller chokladströssel; riven choklad eller hyvlad choklad; hyvlad rostad kokos; finhackade nötter som hasselnötter eller pistage; rostade mandelspån eller kanderade nötter.

20 stora eller 40 mindre skumbollar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 3 tim 10 min
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk kallt vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl kokosflingor
  • 1 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet du blandat med vatten och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till löst skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 30 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa en minut till.
  7. Rosta riven kokos i en stekpanna. Sätt åt sidan och låt svalna.
  8. Pensla en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek - ca 20x30 cm.
  9. Häll halva kokosmängden i bottnen av formen.
  10. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  11. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 3 timmar.
  12. Vänd upp på en bricka eller skärbräda med bakplåtspapper under.
  13. Skär i kuber till ca 20 stora bitar eller 40 mindre bitar.
  14. De kan nu serveras som de är eller så vänder du även kanterna i den kokos som är kvar i formen eller någon dl extra rostad kokos, strössel eller smält choklad med eller utan kokos.
  15. SPRITSADE SOM TOPPAR ELLER BOLLAR: Vill du spritsa ut till skumtoppar eller skumbollar så fyller du en spritspåse med en bred eller mönstrad tyll och spritsar ut skummet i lagom toppar på ett lager kokos eller på runda smörgåsrån. Låt stelna och vänd sedan i kokosflingor eller strössel. Eller doppa i smält choklad och sedan eventuellt även i kokosflingor, hackade nötter, rostade mandelspån eller strössel.
E-mail
Medel: 4.2 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-22