Kokos och pepparkakssandwich

Kokos och pepparkakssandwich är två pepparkakor fyllda med skum vända i kokos. En festlig variant på gräddbullar till jul.
Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du sätter ihop dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.
Istället för kokos kan du ta strössel som ex. chokladströssel.
Tänk på att de ska stå och stelna i kylen i ca 4 timmar innan servering.

40 st kokos och pepparkakssandwichar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 runda pepparkakor
  • 2 dl rostade kokosflingor eller strössel till garnering
  • 200 gram 70 % choklad att pensla kakorna med

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Chokladpensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  8. Smält chokladen under omrörning. Pensla undersidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  9. Lägg ut hälften av pepparkakorna på en bricka med botten uppåt. Har du penslat dem med choklad så lägg chokladsidan uppåt.
  10. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  11. Spritsa ett ca 3 cm högt lager på varje pepparkaka.
  12. Lägg på och tryck försiktigt fast pepparkakor som lock med undersidan nedåt. Chokladsidan ska vara nedåt om du penslat dem med choklad.
  13. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel. Lägg på en tallrik.
  14. Vänd runt kanterna på pepparkakssandwicharna och ställ på en bricka.
  15. Ställ in kokos- och pepparkakssandwicharna i kylen och låt stelna - räkna ca 4 timmar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer