Kokos och pepparkakssandwich

Kokos och pepparkakssandwich är två pepparkakor fyllda med skum vända i kokos. En festlig variant på gräddbullar till jul.
Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du sätter ihop dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.
Istället för kokos kan du ta strössel som ex. chokladströssel.
Tänk på att de ska stå och stelna i kylen i ca 4 timmar innan servering.

40 st kokos och pepparkakssandwichar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 runda pepparkakor
  • 2 dl rostade kokosflingor eller strössel till garnering
  • 200 gram 70 % choklad att pensla kakorna med

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Chokladpensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  8. Smält chokladen under omrörning. Pensla undersidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  9. Lägg ut hälften av pepparkakorna på en bricka med botten uppåt. Har du penslat dem med choklad så lägg chokladsidan uppåt.
  10. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  11. Spritsa ett ca 3 cm högt lager på varje pepparkaka.
  12. Lägg på och tryck försiktigt fast pepparkakor som lock med undersidan nedåt. Chokladsidan ska vara nedåt om du penslat dem med choklad.
  13. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel. Lägg på en tallrik.
  14. Vänd runt kanterna på pepparkakssandwicharna och ställ på en bricka.
  15. Ställ in kokos- och pepparkakssandwicharna i kylen och låt stelna - räkna ca 4 timmar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer