Kokos och pepparkakssandwich

Kokos och pepparkakssandwich är två pepparkakor fyllda med skum vända i kokos. En festlig variant på gräddbullar till jul.

Pensla ev. pepparkakorna med smält choklad innan du sätter ihop dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna.

Istället för kokos kan du ta strössel som ex. chokladströssel.

Tänk på att de ska stå och stelna i kylen i ca 4 timmar innan servering.

40 st kokos och pepparkakssandwichar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 runda pepparkakor
  • 2 dl rostade kokosflingor eller strössel till garnering
  • 200 gram 70 % choklad att pensla kakorna med

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Chokladpensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  8. Smält chokladen under omrörning. Pensla undersidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
  9. Lägg ut hälften av pepparkakorna på en bricka med botten uppåt. Har du penslat dem med choklad så lägg chokladsidan uppåt.
  10. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  11. Spritsa ett ca 3 cm högt lager på varje pepparkaka.
  12. Lägg på och tryck försiktigt fast pepparkakor som lock med undersidan nedåt. Chokladsidan ska vara nedåt om du penslat dem med choklad.
  13. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel. Lägg på en tallrik.
  14. Vänd runt kanterna på pepparkakssandwicharna och ställ på en bricka.
  15. Ställ in kokos- och pepparkakssandwicharna i kylen och låt stelna - räkna ca 4 timmar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer