Skumfyllda pepparkakor med kokos
Pepparkakssandwich är en slags skumfyllda pepparkakor vars kanter vänds i rostad kokos.
En festlig kombination av gräddbullar och pepparkakor som passar till jul, advent, lucia, fest, kakbuffé eller fika.
Tillagning
- Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
- Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
- Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
- Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
- Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
- Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
- Chokladpensling av pepparkakorna (valfritt): bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
- Smält chokladen under omrörning. Pensla undersidan på pepparkakorna med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna.
- Lägg ut hälften av pepparkakorna på en bricka med botten uppåt. Har du penslat dem med choklad så lägg chokladsidan uppåt.
- Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
- Spritsa ett ca 3 cm högt lager på varje pepparkaka.
- Lägg på och tryck försiktigt fast pepparkakor som lock med undersidan nedåt. Chokladsidan ska vara nedåt om du penslat dem med choklad.
- Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel. Lägg på en tallrik.
- Vänd runt kanterna på pepparkakssandwicharna och ställ på en bricka.
- Ställ in kokos- och pepparkakssandwicharna i kylen och låt stelna - räkna ca 4 timmar.
Varianter
- Du kan baka egna pepparkakor eller köpa färdiga.
- Byt pepparkakorna mot andra söta kex som Digestivekex, Bragokex eller liknande; eller kakor som havreflarn.
Med smält choklad
Extra gott är att pensla pepparkakorna med smält choklad innan du sätter ihop dem om du önskar. Då mjuknar ej pepparkakorna vilket gör dem knapriga längre tid om du vill förbereda dem någon dag i förväg.
Garnering
Istället för kokos kan du ta strössel som ex. chokladströssel, färgat strössel, silverkulor eller valfritt strössel. Hackade hasselnötter, mandel eller pistage blir också gott.
De kan också garneras med kristyr som vanliga pepparkakor.
Framförhållning
Tänk på att de ska stå och stelna i kylen i ca 4 timmar innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal