Kokosbollar eller skumbollar

Introduktion och förberedelse

Kokosbollar, skumbollar, skumrutor, kokosrutor, kokoskuber eller skumtärningar. Många namn och olika former på skummet. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos. Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar. De kan även spritsas till runda skumbollar, skummtoppar eller liknande.

Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också så du behöver lite framförhållning.

Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.

Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.

En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.

ca 20 st kokosbollar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 4 tim 10 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 30 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av formen.
  9. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  10. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  11. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  12. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  13. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
  14. Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer