Chokladskumrutor med kokos

Introduktion och förberedelse

Chokladskumrutor med kokos. En slags gräddbullar smaksatta med riktigt choklad som skärs i rutor och garneras med rostad kokos.

Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.

Kan även spritsas ut på kex som dessa skumtoppar eller fyllas mellan två kex som skumsandwich.

Garnering

Chokladskumrotorna kan garneras med rostade kokosflingor, färgat strössel eller chokladströssel.

Riven choklad eller hyvlad choklad, hyvlada rostad kokos, finhackade nötter som hasselnötter, rostade mandelspån, pistagenötter eller kanderade nötter blir också fint och lite lyxigare.

Kokos och chokladrutor på tallrik
Chokladrutor med rostad kokos - en slags kokosrutor smaksatta med choklad i skummet.

ca 20 kokosrutor med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gram 70 % choklad
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 4 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av en smord liten långpanna.
  9. Bryt chokladen i bitar och smält den i en bunke i mikron. Rör ofta. Eller smält den i en kastrull över sjudande vatten under omrörning.
  10. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  11. Vänd ner och runt den smälta chokladen.
  12. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  13. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  14. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  15. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i ännu mer kokos och servera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 131 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.