Kokosrutor eller skumrutor med choklad

En slags gräddbullar smaksatt med choklad i rutor vända i rostad kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.

ca 20 kokosrutor med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gram 70 % choklad
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 4 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av en smord liten långpanna.
  9. Bryt chokladen i bitar och smält den i en bunke i mikron. Rör ofta. Eller smält den i en kastrull över sjudande vatten under omrörning.
  10. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  11. Vänd ner och runt den smälta chokladen.
  12. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  13. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  14. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  15. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
  16. Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer