Kokosrutor eller skumrutor med choklad

Introduktion och förberedelse

Kokosrutor eller skumrutor med choklad vända i kokosflingor. En slags gräddbullar smaksatt med riktigt choklad skurna i rutor och vända i rostad kokos.

Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också. Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.

ca 20 kokosrutor med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gram 70 % choklad
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 4 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av en smord liten långpanna.
  9. Bryt chokladen i bitar och smält den i en bunke i mikron. Rör ofta. Eller smält den i en kastrull över sjudande vatten under omrörning.
  10. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  11. Vänd ner och runt den smälta chokladen.
  12. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  13. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  14. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  15. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
  16. Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept