Skumtoppar på Digestivekex med choklad

Introduktion och förberedelse

En variant på kokosbollar som är spritsade som toppar på chokladpenslade Digestivekex.

Skumtopparna kan garneras med rostad kokos eller valfritt strössel som ex. chokladströssel.

30 stycken skumtoppar

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,25 msk gelatinpulver
  • 3,5 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 30 Digestivekex
  • 150 gram 70 % choklad
  • 2 dl rostade kokosflingor eller annat strössel till garnering

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 3,5 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Blanda ner vaniljsocker och vispa någon minut till.
  7. Bryt choklad i bitar och lägg i en liten kastrull. Sätt kastrullen i en större panna med höga kanter med sjudande vatten.
  8. Smält chokladen under omrörning.
  9. Pensla översidan på Digestivekexen med den smälta chokladen och låt svalna samt stelna. Lägg ut på en bricka.
  10. Lägg över skummet i en spritspåse utan munstycke.
  11. Spritsa toppar på varje Digestivekex.
  12. Garnering: rosta riven kokos i en stekpanna eller använd strössel och strö över skumtopparna.
  13. Ställ in skumtopparna i kylen och låt stelna.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept