Broccoligratäng med kyckling i tomatsås

Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoli som såklart kan njutas av alla.

Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.

Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.

2 portioner broccoligratäng med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl krossade tomater
  • 1 krm timjan
  • 4 droppar tabasco
  • 1 krm rosmarin
  • 2 huvud broccoli
  • 1,5 dl riven mozzarellaost eller annan riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs den i olivolja.
  4. Pressa i vitlöken och fräs någon minut.
  5. Tillsätt tomatsåsen samt timjan och låt den koka under lock på medelvärme. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Gott är också några droppar tabasco om du gillar het mat samt något krm rosmarin.
  6. Tärna kycklingfiléerna i ca 2x2 cm bitar.
  7. Bryn kycklingköttet i en stekpanna med 1 msk olivolja. Salt och peppra med vit- eller svartpeppar.
  8. Lägg över kycklingen i såsen.
  9. Dela broccolin i buketter om du inte köpt frysta buketter. Lägg dem i en liten ugnsform smord med en msk olivolja.
  10. Fördela kycklingen i tomatsåsen över broccolin.
  11. Strö över riven ost.
  12. Gratinera broccoli- och kycklinggratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills osten fått färg och gratängen är genomvarm.
  13. Ta ut och servera. Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer