Broccoligratäng med kyckling i tomatsås

Broccoligratäng med kyckling i tomatsås gratinerad med mozzarellaost. En GI eller LCHF anpassad rätt baserad på broccoligratäng som såklart kan njutas av alla.
Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
Receptet kan givetvis dubbleras om du äter mycket eller lagar till fler.

2 portioner broccoligratäng med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram kycklingfilé
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 dl krossade tomater
  • 1 krm timjan
  • 4 droppar tabasco
  • 1 krm rosmarin
  • 2 huvud broccoli
  • 1,5 dl riven mozzarellaost eller annan riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs den i olivolja.
  4. Pressa i vitlöken och fräs någon minut.
  5. Tillsätt tomatsåsen samt timjan och låt den koka under lock på medelvärme. Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Gott är också några droppar tabasco om du gillar het mat samt något krm rosmarin.
  6. Tärna kycklingfiléerna i ca 2x2 cm bitar.
  7. Bryn kycklingköttet i en stekpanna med 1 msk olivolja. Salt och peppra med vit- eller svartpeppar.
  8. Lägg över kycklingen i såsen.
  9. Dela broccolin i buketter om du inte köpt frysta buketter. Lägg dem i en liten ugnsform smord med en msk olivolja.
  10. Fördela kycklingen i tomatsåsen över broccolin.
  11. Strö över riven ost.
  12. Gratinera broccoli- och kycklinggratängen i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills osten fått färg och gratängen är genomvarm.
  13. Ta ut och servera. Gott med grönsallad, rårivna grönsaker, tomatsallad, bönsallad eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer