Sandkaka
Sandkaka är en smulig sockerkaka smaksatt med konjak.
Kan glaseras med aprikossylt om man önskar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 170 - 220 grader.
- Lägg fram smör att bli mjukt. Skiva ev. upp det. Du kan också mikra det mjukt och röra utan att det smälter.
- Väg upp socker och smör i en bunke. Tillsätt konjak.
- Vispa fluffigt i fem minuter med elvisp eller i matberedare.
- Väg upp ägg.
- Vispa i lite ägg i taget i smörblandningen.
- Väg upp potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.
- Vänd i smörblandningen till en jämn smet.
- Smörj och bröa formarna.
- Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda sandkakorna i 30-40 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka om smeten är stelnat i mitten och ej är kladdig. Baka annars några minuter till.
- Ta ut sandkakorna och stjälp upp dem på galler att svalna.
Sprucken eller hel på ytan
Du kan baka sandkaka så att den håller ihop eller spricker upp beroende på smak.
- Välj mellan 170 grader eller 220 grader. På lägre värme får du baka i ca 10 minuter extra men då spricker ej sandkakan upp mycket som den gör på högre värme.
Vill du ha en sandkaka som sprucket i mitten så är det fint om den ska serveras fylld med aprikossylt. Då skär man upp lite extra och fyller med aprikossylt i mitten innan den skivas upp för servering.
Tips
- Receptet kan minskas till en tredjedel om du bara ska baka en form med sandkaka.
- Sandkakan går bra att frysa och håller sig länge.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal