Sandkaka

Sandkaka är en smulig sockerkaka smaksatt med konjak. Kan glaseras med aprikossylt om man önskar.
Du kan baka sandkaka så att den håller ihop eller spricker upp beroende på smak. Välj mellan 170 grader eller 220 grader. På lägre värme får du baka i ca 10 minuter extra men då spricker ej sandkakan upp mycket som den gör på högre värme. Vill du ha en sandkaka som sprucket i mitten så är det fint om den ska serveras fylld med aprikossylt. Då skär man upp lite extra och fyller med aprikossylt i mitten innan den skivas upp för servering.
Receptet kan minskas till en tredjedel om du bara ska baka en form med sandkaka. Sandkakan går bra att frysa och håller sig länge.

3 brödformar sandkaka, ca 39 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram smör, rumsvarmt
  • 500 gram socker
  • 3 cl konjak
  • 500 gram ägg
  • 250 gram potatismjöl
  • 250 gram vetemjöl
  • 15 gram bakpulver
  • 3 avlånga brödformar
  • 3 msk smör och 1 dl ströbröd att bröa formarna med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 170 - 220 grader.
  2. Lägg fram smör att bli mjukt. Skiva ev. upp det. Du kan också mikra det mjukt och röra utan att det smälter.
  3. Väg upp socker och smör i en bunke. Tillsätt konjak.
  4. Vispa fluffigt i fem minuter med elvisp eller i matberedare.
  5. Väg upp ägg.
  6. Vispa i lite ägg i taget i smörblandningen.
  7. Väg upp potatismjöl, vetemjöl och bakpulver.
  8. Vänd i smörblandningen till en jämn smet.
  9. Smörj och bröa formarna.
  10. Fördela smeten jämnt i formarna.
  11. Grädda sandkakorna i 30-40 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka om smeten är stelnat i mitten och ej är kladdig. Baka annars några minuter till.
  12. Ta ut sandkakorna och stjälp upp dem på galler att svalna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer