Rotfruktslåda

En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.

4 portioner rotfruktslåda

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • ca 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktslådan i mitten av ugnen i ca 50 minuter till en 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Ta ut och servera rotfruktslådan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer