Rotfruktslåda

En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.

4 portioner rotfruktslåda

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • ca 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktslådan i mitten av ugnen i ca 50 minuter till en 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Ta ut och servera rotfruktslådan.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept