Rotfruktslåda

Introduktion och förberedelse för tillagning

En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.

Du kan ta de rotfrukter du har tillgång till eller gillar. Förutom de rotfrukter jag har med i receptet här så passar morot, svartrot, jordärtsskockor och persiljerot bra tycker jag.

Du kan byta grädde mot Oatly Imat eller sojagrädde samt mjölk mot havremjölk eller sojamjölk för en vegan variant.

4 portioner rotfruktslåda

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 300 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram kålrot
  • 400 gram potatis
  • 2,5 dl grädde
  • ca 3 dl mjölk
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort det yttersta skalet på rotselleri och kålrötterna.
  3. Skär dem i delar och strimla dem sedan så fint du kan.
  4. Lägg i en gratängform.
  5. Skala palsternacka och potatis. Dela i delar och strimla dem så fint du kan och blanda sedan med rotsellerin, kålrötterna, salt, peppar och grädde.
  6. Häll över mjölk så att det nästan täcker rotfrukterna.
  7. Grädda rotfruktslådan i mitten av ugnen i ca 50 minuter till en 1 timme. Täck ev. över med lite folie om den blir för mörk på toppen.
  8. Ta ut och servera rotfruktslådan.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-27

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.