Råggröt
Råggröt kokar du av rågflingor och vatten.
En god, nyttig och billig gröt till frukost eller mellanmål.
Tillagning
- Mät upp vatten, rågflingor och salt i en kastrull.
- Koka upp under omrörning.
- Låt råggröten puttra i 5 minuter. Rör då och då.
- Råggröten är klar att servera med kall mjölk och något sött till som socker, sirap, sylt, bär eller äppelmos.
Serveringsförslag
- Servera råggröten med kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
- Något sött som äppelmos, lingonsylt, rödvinbärssylt eller valfri sylt.
- Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
- Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
- Frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
- Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
- Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.
Portionsberäkning
Så här mycket rågflingor, vatten och salt behöver du till gröten:
Portioner | Rågflingor | Vatten | Salt |
1 | 1 dl | 3 dl | 1 krm |
2 | 2 dl | 5 dl | 2 krm |
4 | 4 dl | 9-10 dl | 0,75 tsk |
Varianter
- En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt rågflingor i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
- Byt en del av rågflingorna mot andra flingor som havregryn, fibergryn eller blandade gryn.
- Tillsätt 1-2 msk chiafrön innan du kokar gröten.
- Koka gröt med rågmjöl - rågmjölsgröt eller vattgröt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal