Rådjurskotletter med svampsås

Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad. Istället för trattkantareller kan du ta annan svamp som ex. karl-johan, vanliga kantareller eller skogschampinjon.
Stora rådjurskotletter räcker till en portion (se bild) men mindre kotletter får man räkna två stycken per portion. Iallafall om det är hungriga gäster (ofta herrar) som ska äta. Räkna 4-8 rådjurskotletter, ca 160 - 200 gram per portion då de består av en stor del ben.
Istället för färsk svamp kan man ta några dl torkad svamp eller förvälld svamp efter tycke.

4 portioner rådjurskotletter med svampsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram rådjurskotletter
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • Svampsås: 1 liter färsk matsvamp som trattkantareller, vanliga kantareller, Karl-Johan eller skogschampinjon
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 500 gram valfri potatis, ex. koka oskalade fina delikatesspotatisar eller mandelpotatis
  • 2 rödbetor
  • 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 1 dl grovhackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja med potatisen. Sätt på vatten i en kastrull. Skrubba eller skala potatisen. Koka i ca 25 minuter för mindre potatisar. Laga under tiden resten.
  2. Gör svampsåsen: Rensa färsk svamp och skär den i 2x2 cm tärningar.
  3. Smält smör i en såskastrull. Tillsätt svampen och fräs den i några minuter under omrörning.
  4. Pudra över vetemjölet och rör ut det.
  5. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Låt såsen småkoka i minst fem minuter under omrörning.
  6. Smaksätt svampsåsen med salt, peppar samt soja. Sätt åt sidan och håll varm.
  7. Förbered tillbehör: Skala och riv grovt rödbetor samt morötter. Skölj och tärna tomater. Lägg upp på fat och servera till.
  8. Skölj, skiva och stek zucchinin lätt brun i några minuter på varje sida i någon msk olivolja. Salta och peppra. Några droppar vinäger, gärna balsamvinäger, gör också susen på zucchiniskivorna. Ställ åt sidan och håll varma.
  9. Dags för kotletterna: Torka av rådjurskotletterna med lite hushållspapper.
  10. Ta fram en bricka eller tallrik. Strö ut mjöl och blanda med salt och vitpeppar.
  11. Vänd kotletterna runt om i mjölblandningen.
  12. Värm en stekpanna och lägg i smör och olja.
  13. Stek rådjurskotletterna bruna på varje sida och sänk till låg värme och låt de steka klart i ca tio minuter. Vänd dem då och då. Skär ev. ett snitt vid benet på en kotlett och kontrollera stekgraden. Ljust rosa men inte för överstekt gillar jag.
  14. Servera de stekta rådjurskotletterna med såsen vid sidan, kokt potatis, stekt zucchini samt de rårivna morötterna och rödbetorna samt de tärnade tomaterna på ett eller flera fat. Garnera ev. med bladpersilja som gärna kan grovhackas och strös över.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer