Quorncurry

Laga en snabb och god Quorncurry. Vegetariskt som alla gillar. Här med lite gröna sojabönor, ris och mango chutney. 

Variationer:

  • Fyll på med andra goda grönsaker i efter tycke som ex. gröna ärtor, wokmix, frysta grönsaker, paprika, zucchini, morot, haricots verts osv. 
  • Gott med ris - du kan ta vanligt basmatiris - lyxa till det med indiskt ris eller valfritt ris som jasminris, råris, blanda vildris och råris.
  •  Servera med någon grönsak som finrivna morötter, grönsallad på påse eller ett maxat salladsfat till. Eller servera med enbart bröd. Överkurs är hembakt naan-bröd.
  • Vill du göra festligt så kan du baka naan-bröd, duka upp raita, indiskt ris och picklad mango till.
  • Byt ris mot matvete, couscous, bulgur; pasta som tagliatelle eller penne; pressad potatis; rostade eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.
  • Servera med tillbehör som skivad banan, jordnötter, russin, cashewnötter osv som en africana Quorn.  

Quorn är gjort av svamp (ovo-vegetariskt) och innehåller äggvita för att binda ihop - kan vara bra att kolla först om du bjuder vegetarianer om de äter ägg (och grädde - som även kan bytas mot sojagrädde eller kokosmjölk) - läs mer vilka som äter vad här om du är osäker. Vill du laga helt vegan så går quorn bort - prova då att blötlägga stora sojakuddar som du sedan kramar ur och fräser likt quorn. Eller öka på mängden grönsaker och toppa med tärnad tofu. Ta olja och sojagrädde eller Oalty Imat. 

3 port quorncurry

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja, ghee klarerat smör eller vanligt smör
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 300 gram quornbitar (ett paket)
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala ( valfritt)
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde (sojagrädde, Oatly Imat eller kokosmjölk funkar med)
  • 1/2 tsk röd currypasta
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk mango chutney
  • 2 krm salt
  • 200 gram gröna sojabönor eller haricots verts

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered önskade tillbehör.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  3. Fräs löken i lite olja någon minut utan att den får färg.
  4. Tillsätt quorn - direkt från fryst går bra - och stek den några minuter med löken. Tillsätt sedan bönor eller andra grönsaker och fräs nån minut till.
  5. Tillsätt currypulver och garam masala samt fräs runt en halv minut.
  6. Häll i vatten och buljongtärning. Koka i fem minuter på låg värme.
  7. Tillsätt grädde och koka upp. Smaka sedan av grytan med currypasta, chili sambal oelek, mango chutney för sötma samt salt. Låt puttra några minuter medan du lagar klart resten.
  8. Servera quorncurryn med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer