Pasta med salami, chili och vitlök
Pasta som spagetti blandat med salami, chili och vitlök är gott, snabbt och enkelt att laga.
Tillagning
- Börja koka pastan enligt paketet. Förbered under tiden vitlök och chilioljan samt salamin.
- Skala och pressa vitlöken. Skölj och finhacka färsk chili om du använder det.
- Blanda vitlöken med chili samt olivolja i en kastrull.
- Fräs vitlöken och chilin i någon minut. Akta så det inte bränns. Vitlöken ska bli ljust brun. Ta sedan av från värmen.
- Skär ett snitt i salamin och ta bort skinnet. Skiva den och hacka den sedan i små tärningar ca 0,5x0,5 cm stora. Lägg i en skål.
- Testa om pastan är klar. Häll av pastan.
- Blanda pastan i en skål med vitlöks- och chilioljan och smaka av med salt.
- Servera pastan med hackad salamikorv på toppen.
Serveringsförslag
- Passar som lunch eller middag till vardags.
- Ett gott bröd passar till ex. ciabatta eller baguette. Gärna med lite pesto som pålägg till brödet som alternativ till smör.
- Med fin tryffelsalami och parmesan på så passar pastan även till helgens middag. Ett rött vin förslagsvis från Valpolicella passar då till.
Val av salami
Köp en god och fin salami som är lufttorkad, rökt och i hel bit. Ex. Fuet Extra från Spanien, fin Italiensk eller fransk salami.
Desto godare salami desto godare blir pastan.
Varianter
- Istället för chiliflakes kan du ta en färsk röd spansk chili eller chili efter smak.
- Du kan också ha riven parmesan på pastan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal