Pasta med bacon och svamp

Pasta med bacon och svamp. En god pastasås med svamp toppad med knaprig bacon och riven parmesan.

Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.

4 portioner pasta med bacon och svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 400 gram champinjoner
  • 300 gram skogschampinjoner
  • 1 dl torkad svamp som trattkantarell och kantarell (valfritt)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 140 gram tärnad bacon
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta med 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skölj och rensa de färska vita champinjonerna. Hacka dem.
  4. Fräs lök, vitlök samt svamp i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. Tillsätt torkad svamp, timjan och dragon samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
  7. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  8. Skölj och rensa de färska skogschampinjonerna. Skiva dem.
  9. Stek skivorna med skogschampinjon i någon msk olivolja i en annan stekpanna några minuter. Salta och peppra skogschampinjonerna. Lägg upp på en tallrik bredvid.
  10. Stek tärnad bacon kaprigt i stekpannan.
  11. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  12. Blanda pastan med såsen i kastrullen.
  13. Lägg upp pastan i skålar och fördela på varje tallrik några skivor stekt svamp (den skivad skogschampinjonen), tärnad stekt bacon samt riven parmesan.
  14. Pasta med bacon och svampsås är klart att servera.

Val av svamp

  • Välj svamp efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen.
  • Ostronskivling, shiitake, karl-johan, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.

Val av pasta

  • Spagetti, tagliatelle, fettucine, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott.
  • Färsk pasta eller hemgjord pasta blir såklart också gott. Istället för pasta kan du ta gnocchi.
E-mail
Medel: 4 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 601 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17